Coronavirus

Nye nedlukninger fra mandag, hvis ikke tallene vender

Ud af landets 98 kommuner har 88 haft nye smittetilfælde gennem de seneste uger.

- Hvis den stigning, vi har set de seneste par dage, fortsætter henover weekenden, er det bestemt ikke urealistisk, at vi vil tage helt andre værktøjer i brug allerede på mandag.

Sådan lyder det fra direktør for Styrelsen for Patientsikkerhed Anette Lykke Petri i forbindelse med fredagens pressemøde om coronavirus.

Gennem den seneste uge er antallet af nye smittede med coronavirus steget støt, og bare det seneste døgn er der registreret 173 nye smittetilfælde.

Derfor følger danske myndigheder ifølge Anette Lykke Petri også situationen tæt og vil derefter vurdere, hvilke tiltag der er nødvendige.

Lokale nedlukninger kan komme på tale

Adspurgt om, hvilke konkrete redskaber der kan blive taget i brug, vil sundhedsminister Magnus Heunicke (S) ikke uddybe.

Han fortæller dog, at værktøjerne "vil være helt afhængig af", hvordan smitten spredes i befolkningen - og som eksempel fremhæver han, at særligt mange unge lige nu smittes til blandt andet fester.

- Vi kan ikke styre alle. Men vi kan komme med en appel om, at det er nu, vi skal passe på. Man kan frygte, at vi ikke får kontrol med stigningen, og så kan det stige og til sidst ramme dem, der er i risikogruppen, siger ministeren.

Alligevel understreger Magnus Heunicke, at lokale nedlukninger kan komme på tale om kort tid, hvis smitten fortsat stiger:

- Lokale nedlukninger er en af de muligheder, der ligger aller øverst i vores værktøjsskuffe. Vi kigger på tallene igen i weekenden. Og hvis det er relevant, så er det noget af det, vi vil gribe til.

Spredes hurtigst i større byer

Ud af landets 98 kommuner har 88 haft nye smittetilfælde gennem de seneste uger. Og i 14 af kommunerne er der mere end 20 smittede per 100.000 indbyggere.

Og selvom smitten stiger i stort set hele landet, går det særligt hurtigt i København, Aarhus, Odense og Silkeborg.

Alligevel ser Kåre Mølbak fra Statens Serum Institut optimistisk på udsigterne til at knække kurven igen.

- Vi står ikke alene. I mange lande i Europa ser man, at smitten stiger, og det var på mange måder et billede, vi havde ventet i takt med, at samfundet og uddannelsesinstitutionerne er åbne igen, siger han.