Samfund

Messerschmidt kritiserer landsholdets beslutning om at knæle: Det er farligt

Landsholdet risikerer at splitte fremfor at samle danskerne, mener folketingspolitikeren.

- Landsholdet skal gerne være vores allesammens landshold, uanset hvad man stemmer. Derfor skal man passe meget på med på at optræde for politisk - ihvertfald i forhold til organisationer.

Sådan lyder det nu fra Dansk Folkepartis næstformand, Morten Messerschmidt, efter at Dansk Boldspil-Union (DBU) torsdag meddelte, at Danmarks fodboldlandshold vil knæle i kampen mod racisme sammen med de engelske landsholdsspillere før de to landes Nations League-opgør tirsdag i Parken.

- Jeg er altid bekymret, når de store nationale fælles koryfæer - som landsholdet jo er - begynder at tage stilling, siger DF-politikeren til TV 2.

- Landsholdet risikerer at blive en splitter, og det synes jeg er farligt. Det er meget vigtigt især i denne her tid, at vi har noget, som får lov til at være apolitisk.

Samtidig understreger Morten Messerschmidt, at han dog mener, man som individ godt kan knæle mod racisme eller vælge den ene organisation frem for den anden.

- Men det med at optræde som samlet trup, så begynder man at politisere sporten. Så skal landsholdet ud og forklare politiske ting; er de enige i alt, som Black Lives Matter har sagt, siger folketingspolitikeren.

- Det skal helst være sådan, at når man står på tribunen, så kan vi alle sammen stå og skråle skulder mod skulder, at vi er røde og hvide. Det handler ikke om, hvad man stemmer i stemmeboksen.

Et ønske fra englænderne

Den danske midtbanespiller Thomas Delaney kalder beslutningen om at knæle for "en no-brainer".

- Jeg synes, det er ganske fint, at politik og sport - når vi er i sådanne situationer her ihvertfald - bliver blandet sammen, siger han til TV 2.

Det er på opfordring fra englænderne, at danskerne er gået med på ideen om at vise støtte til kampen mod racisme. Derimod er det ikke umiddelbart planen, at de danske landsholdsspillere vil gå på knæ i kampen mod Belgien, som spilles på lørdag.

- Det var et ønske fra englænderne, som vi støtter op omkring. Det er den information, som vi har taget stilling til. Så vi må se, hvad der sker bagefter, siger Thomas Delaney til TV 2.

Men hvis I brænder så meget for det, så gør I det vel også mod Belgien?

- Det var som sagt englændernes ønske. De havde spurgt UEFA, om vi ville være med på den, og det ville vi meget gerne, lyder det fra Thomas Delaney, som også med sin klub - tyske Borussia Dortmund - har været med til at knæle i protest.

Startede stor kontrovers i 2016

I Premier League har spillere på stribe sat sig ned på det ene knæ inden kickoff for at vise sympati i kampen mod diskrimination af og politivold mod sorte, og nu kan det danske landshold forvente også at skulle forholde sig til det.

Den knælende protest er også set i dansk fodbold. Blandt andet gjorde kvinderne fra Fortuna Hjørring og FC Nordsjælland det inden deres møde tilbage i juni.

Det fornyede fokus på raceproblematikken begyndte tilbage i maj, hvor den sorte amerikaner George Floyd døde under en anholdelse liggende på jorden, da en hvid betjent pressede sit knæ mod hans nakke i næsten ni minutter.

Senest er der kommet videoer ud af, at en anden sort amerikaner, Jacob Blake, som bliver skudt i ryggen af betjente. Han overlevede, men er ramt af lammelse og risikerer varige mén.

Tilbage i 2016 begyndte den nu 32-årige NFL-quarterback Colin Kaepernick at knæle under nationalmelodien inden kampe for at protestere mod racisme og politivold.

Handlingen skabte store kontroverser i hele USA, og den nu 32-årige Kaepernicks kontrakt med San Francisco 49ers blev ikke fornyet. Han har ikke spillet i ligaen siden.