Samfund

Landsholdet: At knæle har ikke noget med politik at gøre

Det danske landshold vil knæle før tirsdagens kamp mod England. Men at være mod diskrimination er ikke politik, mener holdet selv.

Det danske herrelandshold i fodbold har meldt ud, at spillerne vil knæle, når holdet møder det engelske landshold på tirsdag. Det skal ske for at vise modstand mod racisme.

Det har til gengæld skabt debat på Christiansborg. Dansk Folkepartis næstformandm Morten Messerschmidt, sagde tidligere fredag, at holdet skulle ”passe meget på med at optræde for politisk”. At knæle vil være for politisk, mener han.

På et pressemøde fredag eftermiddag svarede landsholdet på kritikken.

- Vi er mod alle former for diskrimination. Vi tolerer og accepterer det ikke. Det har ikke noget med politik at gøre, det har med humanitære problemstillinger at gøre, siger Kasper Schmeichel, der er målmand på landsholdet, til pressemødet.

Anfører: - Ikke overraskende, at det fylder

Pressemødet skulle egentlig handle om morgendagens Nations League-kamp i Belgien, men flere fremmødte journalister havde spørgsmål til planen om at knæle inden kampstart.

Anfører Simon Kjær er ikke overrasket over, at debatten har fyldt. Han mener, at det skyldes, at ”alle har en holdning".

- Det var på forespørgsel fra det engelske landshold, og vi er imod racisme og diskrimination, og det ser vi ikke som et politisk standpunkt, siger Simon Kjær.

Ikke afgjort, om der knæles i Belgien

Landstræner Kasper Hjulmand er enig med Morten Messerschmidts synspunkt om, at sport og politik ikke skal blandes sammen. Men han synes, at debatten er forfejlet.

- Jeg hører, at det handler om politik, og det gør det ikke. Det handler om, at alle mennesker skal se på hinanden som ligeværdige, og det har ikke så meget med politik at gøre forhåbentlig, siger han til TV 2.

Han er ikke parat til at svare på, om landsholdet har taget stilling til at deltage i VM i Qatar i 2022. Der har i den forbindelse været flere historier om ringe arbejdsforhold for de arbejdere, der bygger de stadion, kampene skal spilles på. Det har The Guardian skrevet om.

- Mit hoved lige nu er på kampen i morgen. Den anden diskussion må vi vente med, siger Kasper Hjulmand til TV 2.

Om landsholdet har tænkt sig at knæle til kampen mod Belgien også, er ikke helt afgjort, siger Kasper Schmeichel til pressemødet ifølge Ritzau.

- Svaret er, at vi ikke er sikre på det endnu.