Coronavirus

Smittetal eksploderet på læreruddannelse - rektor beklager krammeøvelse

TV 2/Fyn logo
I samarbejde med TV 2/Fyn

Mindst 36 studerende på læreruddannelse i Odense er smittet med covid-19.

Selv om UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole i Odense har aflyst en række introarrangementer for de mange nye studerende på grund af coronaepidemien, har der været flere tilfælde af begivenheder, der ikke har været helt i tråd med retningslinjerne.

Blandt andet har studerende på læreruddannelsen deltaget i samarbejdsøvelser, hvor de har stået helt tæt sammen. Efterfølgende er der konstateret et smitteudbrud blandt en stor gruppe studerende.

Skolens rektor, Jens Mejer Pedersen, påtager sig nu ansvaret for, at de nye studerende har deltaget i dens slags øvelser og kalder det "uegnet".

- Vi har aftalt med rusvejlederne, at der er en helt masse ting, vi plejer at lave, som vi ikke laver i år. Så vi var af den overbevisning, at vi havde nogle rusforløb, der var fuldt forsvarlige. Men det har vi ikke haft hele vejen rundt, og det er i sidste instans vores ansvar, siger Jens Mejer Pedersen til TV 2.

Hele læreruddannelsen er hjemsendt

På UCL, der er en forkortelse for University College Lillebælt, går der i alt 11.000 studerende på skolen i Odense, fordelt på 44 uddannelser.

Det er på lærerlinjen, hvor samarbejdsøvelser har fundet sted, at der er blevet konstateret mindst 36 smittetilfælde blandt de studerende.

Nye studerende på UCL ses  her i gang med en samarbejdsøvelse under rusforløbet. Det vides ikke, om personerne på billedet er blandt de smittede.

- Hele læreruddannelsen i Odense modtager nu online-undervisning hjemmefra, siger Jens Mejer Pedersen.

I alt 1072 lærerstuderende er blevet hjemsendt de næste 14 dage. Herefter vurderer UCL, hvorvidt den fysiske undervisning kan genoptages.

Én af dem er Caroline Thorne Andreasen, der selv var med til øvelsen.

Caroline Thorne Andreasen, der er lærerstuderende, var med til krammeøvelsen.

- Vi stod i klassen og snakkede om, at det måske ikke lige er den smarteste nu, at stå så tæt sammen. Men de andre øvelser, vi lavede, var med god afstand, siger hun til TV 2.

Unge coronasmittede

Tal fra Statens Serum Institut (SSI) har vist, at det primært har været den yngre del af befolkningen, som er blevet smittet med coronavirus de seneste uger.

Blandt de knap 2000 registrerede smittetilfælde fra midten af juli og til midten af august står personer i 20'erne for mere end en femtedel.

Generelt har de 10-29-årige været overrepræsenteret i statistikkerne, hvilket har fået Styrelsen for Patientsikkerhed til at melde ud, at de var "meget opmærksomme på målgruppen", og Sundhedsstyrelsen til at lave en pjece med gode råd til den yngre del af danskerne.

Alligevel er det gået galt flere steder, blandt andet på UCL i Odense.

Derfor har de i disse dage en testbil fra Ambulance Syd, bemandet med mandskab fra Beredskabsstyrelsen i Haderslev, holdende ved skolen.

- Det er vi rigtig glade for, og køen er meget lang. Der er rigtig mange bekymrede medarbejdere og studerende, som nu får chancen for at blive testet, siger UCL-rektor Jens Mejer Pedersen.

Også flere steder på Fyn har været ramt af smitte den seneste uge, viser tal fra Statens Serum Institut.