Region Midtjylland: Vi udskriver aldrig nogen, hvis det er uforsvarligt

Heidi Bach mener ikke, at man gør nok for at hjælpe hendes psykisk syge datter. Lægefaglig direktør afviser, at man behandler patienter uansvarligt.

I dokumentaren 'Min datter er sindssygt farlig', der sendes på TV 2 torsdag aften 3. september følger man den 43-årige Heidi Bachs desperate forsøg på at få hjælp til hendes 25-årige psykisk syge datter.

Moren advarer om, at Louise kan blive meget farlig – enten for sig selv eller andre. Flere gange efterkommes Louise Bachs ønske om at blive udskrevet fra psykiatrisk hospital, selv om familien ikke føler, at hun er i nærheden af at være færdigbehandlet, når hun kommer ud.

TV 2 har forelagt Louises mange indlæggelser og familiens frustrationer for den lægefaglige direktør inden for Psykiatri- og Socialområdet i Region Midtjylland, Phuong Le Reisinia.

- Jeg synes, det er en rigtig trist historie, og jeg forstĂĄr til fulde moderens frustration og at familien frygter, hvad der skal ske med Louise, siger Phuong Le Reisinia.

Hvis hun har en diagnose som paranoid skizofren, skulle hun så ikke være fastholdt her i længere tid?

- Paranoid skizofreni kræver jo også, at hun er til fare for sig selv. Vi har jo halvtredstusinde mennesker med paranoid skizofreni i Danmark, og dem fastholder man ikke hele tiden, siger Phuong Le Reisinia.

Phuong Le Reisinia ønsker ikke at udtale sig om den konkrete sag, men vil gerne forholde sig generelt til indlæggelserne og behandlingen i regionen.

Men er det ikke uforsvarligt at udskrive en patient seks dage efter, at vedkommende har forsøgt at tage sit eget liv?

- Vi udskriver aldrig nogen, hvis det er uforsvarligt. Men det er altid sĂĄdan, at nĂĄr patienten forlanger sig udskrevet, sĂĄ bliver patienten grundigt vurderet i forhold til selvmordsfaren.

- Hvis vi vurderer, at patienten har brug for fortsat at være hos os, vil vi ikke udskrive patienten, men hvis patienten forlanger sig udskrevet, så skal vi opfylde det. Men hvis vi vurderer patienten til at have brug for lidt længere indlæggelse, så prøver vi jo hele tiden at motivere patienten til at blive, og vi forklarer hvorfor det er nødvendigt, men hvis det ikke kan lade sig gøre, så skal patienten opfylde nogle kriterier, for at patienten kan tvangsindlægges. Men det er en udfordring, hvis patienten ikke opfylder de kriterier, men stadig har behov for at være indlagt i lidt længere tid, siger Phuong Le Reisinia

Er I ikke forpligtet til at sikre at patienten har fĂĄet det bedre, inden I udskriver vedkommende?

- Patienten bliver altid bedre. Men når man udskriver vedkommende, så kan det jo være, at man går ud og tager stoffer igen eller bliver presset af nogle andre ting eller får det værre. Så er patienten meget velkommen til at komme igen.

Erkender du, at der er patienter, der bliver udskrevet for tidligt?

- Ikke i konkrete tilfælde. Vi vurderer jo hver gang, hvad patienten har brug for, og så prøver vi altid at arbejde efter vores standarder i forhold til hvor længe, man skal være indlagt. Så jeg tror ikke, at vi udskriver nogle, før de er blevet vurderet til, at de er færdigbehandlet i vores regi, siger Phuong Le Reisinia.

Hvad vil det sige at være færdigbehandlet?

- Jamen det er, at når man er færdigbehandlet i forhold til sin psykiatriske lidelse og så er det, at man skal hjem og undergå rehabilitering, siger Phuong Le Reisinia.

Omkring hver femte patient i psykiatrien i Danmark bliver genindlagt indenfor 30 dage – sådan har det været gennem mange år. Det fremgår af tal fra Sundhedsdatastyrelsen.

Er det ikke for mange?

- Det kommer an på hvordan man ser på det, vi udskriver ikke nogen, medmindre vi tænker det er forsvarligt, siger Phuong Le Reisinia.

Dokumentaren ’Min datter er sindssygt farlig’ sendes torsdag 3. september kl. 20:00 på TV 2 og TV 2 PLAY.