Nu er det de unge, der bliver smittet - her opstår problemerne

Boligforhold, alkoholvaner og voksnes syn på ungdommen betyder alt sammen noget for, at unge er overrepræsenterede i smittestatistikkerne.

Den seneste tid har to aldersgrupper trukket særlig opmærksomhed, hver gang landets coronasmittetal er blevet offentliggjort:

De unge. For de 10-19-årige og 20-29-årige er overrepræsenteret i smittestatistikkerne.

Noget, der har fået Styrelsen for Patientsikkerhed til at melde ud, at de var "meget opmærksomme på målgruppen", og Sundhedsstyrelsen til at lave en pjece med gode råd til den yngre del af danskerne.

Men hvorfor bliver flere unge testet positive for covid-19? Handler det om, at unge er dårligere til at følge regler eller tænker mere på sig selv?

Nej, mener adfærdsforsker Pelle Guldborg-Hansen.

- Den største fejl, vi kan begå, er at sige, at der noget i vejen med mentaliteten og løfte pegefingre, siger han.

Ifølge ham handler smittetallene i høj grad om, at hverdagen er anderledes indrettet, når man er 20 år, end når man er 40 år.

- Det er alt det uden om os, der former vores adfærd, snarere end cifrene i vores cpr-nummer, siger han.

Adfærdsforskeren og virolog Allan Randrup Thomsen gennemgår herunder seks ting, der tilsammen kan forklare, at de yngre aldersgrupper fylder mere i smittestatistikkerne:

1) Boligforhold

Pelle Guldborg-Hansen peger på, at yngre mennesker bor anderledes end den ældre del af befolkningen. Ofte er det på færre kvadratmeter og sammen med roomies eller på et kollegie.

Det kan have betydning for spredningen af coronavirus, siger professor i virologi Allan Randrup Thomsen.

- Fordi unge ofte deler køkken og bad med andre, er det nemt at overføre kontaktsmitte. Det er både håndtag på køkkenudstyr, bordplader eller service og bestik, der skal vaskes grundigt eller desinficeres, hvis man vil undgå smittespredning, og det kan være svært at overholde ordentligt, siger han.

2) Transport

Det er de færreste unge, der har egen bil. Pelle Guldborg-Hansen kalder det et "livsvilkår" for mange at tage cyklen eller offentlig transport, og særligt en bus- eller togtur kan være farlig set med smittebriller.

- Ofte er der mange mennesker presset ind på lidt plads, og selvom man har mundbind på, kan det være svært at holde afstand eller undgå at røre de samme overflader, siger Allan Randrup Thomsen.

3) Alkohol

Alkoholvanerne betyder også noget for smitten. Når unge drikker, er det ofte mindre kontrolleret end hos voksne - og når kontrollen forsvinder, glemmer man alt om at overholde afstands- og hygiejnekrav, lyder det fra Allan Randrup Thomsen.

Der er også forskel på, hvad fest og alkoholindtag indebærer for de forskellige aldersgrupper. Både virologen og adfærdsforskeren nævner ølbongen som en smittespreder, der sjældent ses hos midaldrende mennesker.

- At dele mundvand er ikke smart, siger Allan Randrup Thomsen.

Udover ølspil og kontroltab er rammen for unges fest også farligere end de ældres.

- Fulde, midaldrende mennesker glemmer også at spritte af, men de drikker oftere færre sammen og derhjemme. Unge er flere og på offentlige steder, siger Pelle Guldborg-Hansen.

4) Uddannelse

Mange unge er under uddannelse, og hverdagen som studerende er fuld af smittefare og risiko for nye smittekæder.

Pelle Guldborg-Hansen nævner skiftende lokaler, mange mennesker på lidt plads og at eleverne deler borde som faktorer, der kan sætte aftryk på smittetallene.

Ifølge Allan Randrup Thomsen er smitterisikoen på en uddannelse markant større, end den er på mange arbejdspladser.

- På mange arbejdspladser sidder man generelt separeret og kan undgå kontakt med for mange, siger Allan Randrup Thomsen.

5) Helbredet

Covid-19 rammer generelt ikke unge lige så alvorligt som ældre mennesker, og når konsekvenserne ikke kan ramme én direkte, kan restriktionerne nemmere glide i baggrunden, siger Pelle Guldborg-Hansen.

- De unge dør sjældent af det, og det er en klar grund til, at de opfører sig på en anden måde, siger han.

Men ifølge Allan Randrup Thomsen er der god grund til at have fokus på gruppen af yngre smittede. Både fordi få af dem kan blive ramt af langtidsvirkninger af infektionen, men også set i et større samfundsperspektiv.

- De kan danne grobund for, at ældre bliver smittet, og på den måde være benzin på bålet i den samlede samfundssmitte, siger han.

6) Vores kultur

Den sjette faktor har ikke så meget med dem i den yngste aldersgruppe selv at gøre. For det er alle andres syn på dem.

- Vi har en lidt laissez faire-kultur om de unge i Danmark – vi forventer ikke, at de skal opføre sig som os, det er naturligt, at de skal feste og give den gas, siger Pelle Guldborg-Hansen.

Unge får altså lov til mere, fordi de er unge. Oveni det ligger der hos dem, der befinder sig i de yngste aldersgrupper, en jagt på en fremtidig partner, og det kræver bredere jagtmarker og en større kontakt med andre mennesker.

Allan Randrup Thomsen forstår godt, at unge har et behov for at se mange og andre mennesker.

- Der er nogle drifter, der er svære at kontrollere, når man er ung. Men selv om adfærdsforskere siger, at man ikke får noget ud af løftede pegefingre, så mener jeg, at man skal oplyse folk om de ulemper, der er, siger Allan Randrup Thomsen.

TV 2 har kontaktet SSI og Styrelsen for Patientsikkerhed for at høre, hvor unge bliver smittet. Hverken SSI eller Styrelsen for Patientsikkerhed kan give mere præcise oplysninger end smittetallene i hver region.