Coronavirus

Trumps corona-rådgiver: Vaccine kan være klar i 2020

Anthony Fauci mener amerikanerne har en sikker vaccine ved udgangen af dette kalenderår.

En vaccine mod coronavirus kan være klar i slutningen af 2020.

Det siger Anthony Fauci, direktør for det Nationale Institut for Allergi og Smitsomme Sygdomme i USA, tirsdag i et interview med NBC-programmet 'Today'.

- Jeg tror på, at når vi når til udgangen af dette kalenderår, vil vi være trygge ved, at vi har en sikker og effektiv vaccine, siger Anthony Fauci.

Han tilføjer, at der i en række vaccine-forsøg er "nok data til, at man virkelig kan føle sig tryg ved, at den er sikker og effektiv i forhold til den amerikanske offentlighed".

Stater skal være klar til at distribuere vaccine 1. november

Ifølge flere amerikanske medier, blandt dem Politico, opfordrer de føderale amerikanske sundhedsmyndigheder, CDC, i et brev til guvernørerne i samtlige amerikanske stater til, at staterne er klar til at distribuere en vaccine mod coronavirus senest 1. november - to dage før præsidentvalget i USA.

Lyn-analyse

I den amerikanske valgkamp taler man tit om "October surprises". Hvis der kommer en coronavaccine i begyndelsen af november - om end i begrænset omfang - skal vi vænne os til at sige "november surprise".

En vaccine kombineret med en økonomi i bedring kan være det, der skubber præsident Trump over målstregen i et tæt valg.

Samtidig vil spekulationerne kun tage til i de kommende måneder om, hvorvidt Trumps administration haster en vaccine igennem for at drage politiske fordele af nyheden.

Men ifølge Politico står det dog ikke klart, om vaccinen vil være klar på det tidspunkt.

Astrid Iversen, professor i immunologi og virologi ved Oxford University i Storbritannien, der er et af de steder, hvor man arbejder med at udvikle en vaccine, siger til TV 2, at syv vacciner i øjeblikket er i tredje og sidste testfase.

- I alt er der syv vacciner, som er i fase tre-afprøvning. Alle disse vacciner bliver nu testet på 25.-30.000 mennesker i områder, hvor der er udbredt smitte med coronavirus. Vi vil relativt hurtigt få svar på, om vaccinerne er effektive, siger Astrid Iversen.

De fire testfaser

Fase 1: Medicinen/vaccinen testets ofte kun på få personer (cirka 10 personer).

Fase 2: Medicinen/vaccinen testes på et større antal personer med den sygdom, som medicinen skal virke på (cirka 100 personer).

Fase 3: Medicinen/vaccinen testes på en stor gruppe patienter under mere dagligdagsforhold for at bekræfte effekten af medicinen.

Fase 4: Efter medicinen/vaccinen er godkendt til markedsføring, testes dens terapeutiske anvendelse bredere.

Kilde: Lægemiddelstyrelsen

Tredje fase i testen er den sidste fase, vaccinerne skal gennemgå succesfuldt, inden de kan markedsføres. Derefter følger en fjerde testfase for at undersøge yderligere virkning af vaccinen.

Vaccine løser ikke alle problemer

Men selvom det lykkes at udvikle en brugbar vaccine inden udgangen af i år, er det langt fra sikkert, det betyder, restriktionerne snart kan ophæves. Det mener Jens Lundgren, der er professor på Infektionsmedicinsk Klinik på Rigshospitalet og Københavns Universitet.

- I 2022 kan vi formentlig få vaccineret så mange i befolkningen, at vi kan løsne op for restriktionerne. Og det er under forudsætning af, at de vacciner, der afprøves, viser sig at være meget effektive uden store bivirkninger, har han tidligere sagt i et interview med TV 2.

Men det kommer ifølge Jens Lundgren ikke til at løse problemerne.

- Selv hvis vaccinerne viser sig tidligt i 2021 at opfylde forudsætningerne, vil vaccinerne måske have sjældne bivirkninger, og derfor kan man ikke vaccinere hele befolkningen på én gang, siger han og uddyber.

- Vi vil gerne vaccinere de ældre først, men måske virker vaccinen bedst på yngre, og så må vi i stedet bede yngre lade sig vaccinere for at indirekte beskytte ældre, siger han.

Mange lande er langt fremme i kapløbet om at udvikle en vaccine. Blandt dem USA, Storbritannien og Kina.