Coronavirus

Svært at forestille sig en Roskilde Festival næste år, siger professor

Restriktioner er ikke ovre med en vaccine, siger overlæge. Det kan tage lang tid, før alle er vaccineret, og smittespredningen stoppes.

Varme øl, mange glade mennesker og høj musik. Det er det, som snakken oftest handler om, når den falder på Roskilde Festival.

Men ifølge overlæge og professor i Infektionssygdomme på Rigshospitalet Jens Lundgren kommer der ikke til at stå mange tusinder samlet på Dyrskuepladsen i Roskilde næste år.

- Det ville være rigtig svært at synes, det er en god idé at samle mange folk sammen på et tidspunkt, hvor situationen ville være sådan, at langt hovedparten stadig kan blive smittet for første gang, siger Jens Lundgren.

Grunden til professorens negative forudsigelse er, at en vaccine ikke vil være det endelige punktum på coronavirus, fortæller han i talkshowet 'Lippert' på TV 2 NEWS. Det vil komme til at tage tid før, at vaccinen er udrullet til hele befolkningen, og derfor er større arrangementer svære at forestille sig, lyder det.

- Vi skal op på en helt anden størrelsesorden af immunitet for, at vi kan undgå, at sygdommen har det her epidemiske potentiale, som den har i øjeblikket, fortæller Jens Lundgren.

Ingen ved, hvor effektiv første vaccine vil være

Det er altså ikke nok at have vaccinen - man skal også have rullet den ud til hele befolkningen, før man igen kan se en normaliseret verden uden restriktioner, lyder det:

- Jeg tror, det bliver svært løse det her med et trylleslag, og så når vaccinen er der, så er alt slut, siger Jens Lundgren, og henviser til, at man ikke ved, hvor effektiv den første vaccine vil være.

Det er stadig uvist, hvornår en coronavaccine er klar.

Ifølge professor Astrid Iversen fra Oxford University, som er et af de steder, hvor man arbejder på at udvikle en vaccine, er syv forskellige vacciner lige nu i fase tre-afprøvning. Det er sidste fase, vaccinerne skal gennemgå succesfuldt, inden de kan markedsføres.

- Alle har brug for at være sammen med hinanden

Et sandsynligt scenarie er ifølge Jens Lundgren, at man må afholde Roskilde Festival og andre større arrangementer på en måde, hvor folk ikke samles fysisk, som de plejer.

Så konklusion er altså, at selvom der kommer en vaccine, som er klar til at blive taget i brug næste sommer, så er vi ikke i det her land i en situation, hvor vi kan imødese, at ja, nu er vi endelig tilbage til gode gamle dage?

- Nej, men det er der, hvor jeg også tænker: "Okay, det er lidt et setback, men så må vi prøve at tænke på en anden måde, fordi vi har brug for det her." Alle har brug for at være sammen med hinanden, fortæller Jens Lundgren i 'Lippert'.

TV 2 forsøger at få en kommentar fra Roskilde Festival.