Samfund

Regeringen udskyder igen nye ejendomsvurderinger

Tidligere beregninger fra Skatteministeriet har vist, at omkring 800.000 boligejere har betalt for meget i boligskat siden 2011.

De nye ejendomsvurderinger bliver forsinket indtil sommeren 2021. Det oplyser skatteminister Morten Bødskov (S) onsdag aften. Vurderingerne skulle ellers have været klar i dette efterår.

Det er sjette gang, at vurderingerne bliver udskudt.

- Vi er løbet ind i problemer med at nå det til tiden. Vi er derfor blevet enige om, at udskyde runden med tilbagebetalinger til sommeren 2021. Vi har haft problemer med test, siger Bødskov til TV 2.

Minsteren peger også på coronahjemsendte medarbejdere som årsag til forsinkelsen.

Hvad betyder sagen for boligejerne?

En ejendomsvurdering er den vurdering, som skattevæsenet laver af, hvad en bolig er værd. Vurderingen har betydning for, hvor meget man skal betale i skat.

I dag bliver boligejerne stadig beskattet på baggrund af gamle ejendomsvurderinger fra 2011 og 2012. Ejendomsvurderingerne har været indefrosset siden 2013, hvor Rigsrevisionen fastslog, at de både var uigennemskuelige og fulde af fejl.

Tidligere beregninger fra Skatteministeriet har vist, at omkring 800.000 boligejere har betalt for meget i boligskat siden 2011. Det drejer sig om et samlet beløb på i alt 13 milliarder kroner, der skal betales tilbage til de berørte boligejere, når de nye vurderinger er klar.

Analytiker: En "kæmpe skandale"

Venstres skatteordfører, Louise Schack Elholm, betegner den nyeste udskydelse af ejendomsvurderingerne som "ærgerlige og frustrerende".

- Der er ikke noget valg andet end at få problemerne løst, og det håber, vi vil ske nu, så boligejerne kan få deres penge tilbage, siger Elholm.

Det er Udviklings- og Forenklingsstyrelsen, som har oplyst Skatteministeriet om, at der er konstateret nye udfordringer med udviklingen af det nye ejendomsvurderingssystem, så de første vurderinger tidligst er klar om ni måneder.

TV 2s finansanalytiker Ole Krohn betegner det som en "kæmpe skandale".

- Det er et it-projekt, der flyder, og tilliden til, at det skulle blive færdigt til tiden, er ved at være tyndslidt. Det bliver uden tvivl meget dyrere at få eksterne eksperter ind til at færdiggøre projektet - flere hundrede millioner kroner, siger Ole Krohn.

Det endelige system skal ligge klar i 2024.

Ifølge en politisk aftale fra maj forventes den gennemsnitlige boligejer til den tid at betale 20 procent mindre i boligskat i forhold til de gamle boligskatteregler.