GO'

Poul-Erik Høyer har holdt arvelig sygdom hemmelig i fem år

Sygdommen Parkinsons har fået den tidligere OL-vinder til at ændre sit liv. Blandt andet er han flyttet hjem til Danmark efter flere år i udlandet.

I årtier har han nærmest været inkarnationen af dansk badminton.

Men badmintonlegenden Poul-Erik Høyer har i årevis også gemt på en hemmelighed.

I fem år har han levet med Parkinsons sygdom - en sygdom, der angriber hjernen og blandt andet viser sig i form af rystelser og muskelstivhed.

Det fortæller 54-årige Poul-Erik Høyer i ’Go’ morgen Danmark’ torsdag.

Indtil nu har kun hans nærmeste kendt til hans sygdom, men den tidligere OL-guldvinder føler nu, at han er parat til at dele sin hemmelighed med omverdenen.

For nu er han afklaret med, hvad sygdommen betyder for ham, og hvordan han vil blive påvirket, lyder det.

Jeg opdagede det på en mærkelig måde

Poul-Erik Høyer, præsident for det Internationale Badminton Forbund

Har arvet sygdommen fra sin far

Ifølge Poul-Erik Høyer opdagede han sygdommen ved, at hans krop begyndte at reagere anderledes.

- Jeg opdagede det på en mærkelig måde. Hver gang, jeg ville trykke på en stikkontakt, trykkede jeg ikke kun én gang, men altid to gange, og jeg undrede mig over, hvad det var, og hvorfor jeg ikke kunne styre mine finmotoriske evner, fortæller han.

Fakta: Parkinsons

  • Parkinson er en neurologisk sygdom. Den opstår, fordi de nerveceller, der skal producere signalstoffet dopamin, forsvinder.
  • Symptomerne på Parkinson kan variere, men ofte har patienterne rysten, muskelstivhed og langsomme bevægelser. Skjulte symptomer som søvnforstyrrelser og depressioner kan også forekomme.
  • Ifølge Parkinsonforeningen har cirka 8000 danskere sygdommen. Den gennemsnitlige alder for at få stillet diagnosen er 61 år.
  • Sygdommen kan ikke helbredes, men symptomerne kan lindres med medicin. Og i nogle tilfælde med en DBS-operation i kombination med medicin.

Og efterfølgende viste et scanningsbillede det, som Poul-Erik Høyer frygtede: Det var Parkinsons syge.

Han kendte godt til sygdommen, for hans far blev også ramt af sygdommen og døde af den i 2008, lyder det fra den tidligere badmintonspiller.

Sygdommen kan udløses af flere faktorer, men ifølge Patienthåndbogen kan den også være arvelig.

- Jeg var rystet. Det er jo ikke det, man gerne vil høre, og jeg begyndte at tænke på, hvad der skulle ske med mig resten af mit liv. Det var en hård proces først og fremmest at anerkende, at jeg nu er syg, siger Poul-Erik Høyer.

Efterfølgende valgte Poul-Erik Høyer dog at lægge sit liv om - for at tage styringen, lyder det.

Poul-Erik Høyer, der har boet en del år i Singapore, flyttede hjem til Danmark for at være tættere på sine børn og bruge mere tid sammen med sin kæreste.

- Det, der kom frem, er, at jeg vil virkelig gerne have så meget ud af livet som overhovedet muligt - at leve og have en hverdag, hvor kærlighed er en del af det, og hvor jeg oplever glæde, samvær og sammenhold. Der skal sygdommen ikke få mig ned med nakken, fortæller han.

Speciallæge: Hold dig aktiv

Indtil videre kan den medicin, som Poul-Erik Høyer tager hver dag, holde symptomerne i ave.

Tager han sin medicin, kan det stort set ikke ses, at han er syg - men uden medicinen vil hans muskler stivne, og han vil få sværere ved at bruge sin finmotorik. Og på et tidspunkt vil medicinen holde op med at virke.

Sådan lyder det fra Kristian Winge, der er speciallæge i neurologi og har arbejdet med Parkinsons i sammenlagt 20 år.

Hans erfaring er dog, at sygdommen udvikler sig og påvirker folk forskelligt.

- Man bevæger sig anderledes, man er mere langsom i bevægelserne, ting er mere besværlige, man ryster, og der er en risiko for demenstilstand - men ikke alle får det, siger han.

Det bedste, man kan gøre, er, at holde sig fysisk aktiv og stimulere sin hjerne med de ting, man synes er sjovt og udfordrende, anbefaler speciallægen.

Og det er det, Poul-Erik Høyer gør. Han dyrker det, han elsker højest: sin familie og sin sport.

Jeg har måske kun fire eller fem år tilbage på højt niveau

Poul-Erik Høyer, præsident for det Internationale Badminton Forbund

Vil gerne fortsætte som præsident

I dag arbejder Poul-Erik Høyer som præsident for Badminton World Federation, badmintonsportens internationale organisation, der er øverste myndighed for sporten.

Til maj næste år afholdes årsmøde, og Poul-Erik Høyer vil derfor gerne give organisationen en chance for at vælge ham fra som præsident ved den lejlighed.

Dog håber han, at han får lov til at fortsætte.

- Jeg har stor respekt for, hvis ikke de vil, men hvis de vil beholde mig, så kommer jeg til at give blod, sved og tårer. For jeg har måske kun fire eller fem år tilbage på højt niveau tilbage, siger Poul-Erik Høyer.

Dernæst regner han med at kunne fortsætte med at være aktiv på et lidt lavere niveau, fortsætter han.

Hele interviewet med Poul-Erik Høyer i 'Go' morgen Danmark' kan ses på TV 2 PLAY