Samfund

Nets sagde nej til stegt flæsk – her er de andre ting, du ikke må få på dankortet

Der gælder en lang række krav, hvis du vil have et personligt kortdesign. Kortet på billedet er lavet af TV 2 og ikke et rigtigt betalingskort. Erik Refner / Scanpix Denmark

Der er en række krav, som motivet skal leve op til, hvis du vil have et billede på dit betalingskort.

En række danske banker giver deres kunder mulighed for et betalingskort med et individuelt kortdesign.

Det er betalingsvirksomheden Nets, der står for at levere og vurdere de forskellige kortdesign, og det er langtfra alle, der bliver godkendt.

Det opdagede eksempelvis 42-årige Jesper Glerup, da han ville have et billede af en af sine livretter - stegt flæsk med persillesovs - på det betalingskort, der er koblet op til sin madkonto.

I et mailsvar til ham lød det: ”Det valgte kortdesign kan virke anstødelig på andre kulturer internationalt.”

Jesper Glerup undrede sig, men Nets gjorde det tydeligt, at reglerne var klare. For der er faktisk en række krav, som et kortdesign skal leve op til, hvis det skal godkendes - og Nets' regler kan du læse lige her.

Her er kravene til kortdesign

 1. Logoer og varemærker

  Logoer, varemærker eller materiale, andre har ophavsret til, må ikke fremgå synligt på billedet. Det gælder både firmalogoer og tekster, der henleder tankerne til virksomheder. Men det gælder også billeder af ting - eksempelvis din bil, et stykke kunst eller en tegneseriefigur, hvor et varemærke tydeligt fremgår.

  Malerier, computergrafik og våbenskjold tillades heller ikke, da det er svært at kontrollere, hvorvidt det er kopier af andres materiale.

 2. Anstødelige, religiøse, seksuelle og provokerende budskaber og motiver

  Et kort må ikke indeholde hverken politiske udsagn, symboler, organisationer, personer eller partier. Derudover må det ikke vise religiøse udsagn, symboler og organisationer eller personer, genstande og symboler, der kan virke stødende på kulturelle eller religiøse værdier.

  Herunder gælder eksempelvis hammer og segl, et krucifiks, Muhammed eller Buddha, men ulovlige hunderacer, køer og grise grundet deres hellige status i visse lande, voldelige situationer og jagtbilleder. Undtaget er dog billeder med fisk, så længe fisken virker ”sober” og ikke er af en truet art.

  Der må ligeledes ikke bruges seksuelle motiver, personer der er hverken helt eller delvist nøgne, ammende kvinder, personer, som rækker tunge, eller personer, som kysser eller kærtegner hinanden. Også her gælder en undtagelse ved ”sobre” bryllupsbilleder, der ikke er sensuelle.

 3. Metalliske farver

  Farverne metallic guld, metallic guld-lignende farver inklusiv bronze og messing, sølvgrå farve og pigmenterede guld-farver må ikke fremgå som en gennemgående farve på kortet. Nets giver ikke nogen nærmere forklaring på hvorfor. 

 4. Billeder af personer

  Det er kun tilladt at bruge billeder af personer, såfremt de har givet samtykke til det. Det gælder, uanset om det er Barack Obama, Justin Bieber, en god veninde, fodboldholdet eller et familiebillede.

  Hvis der i baggrunden på billedet optræder personer, der tydeligt kan genkendes, men hvor billedet er taget i offentligt rum – og hvor baggrundspersonen ikke er det primære på billedet – vil billedet blive godkendt, såfremt vedkommende fremstår sober.

  Kendte personer, som er fotograferet i det offentlige rum, og som forventer at blive fotograferet, godkendes. Det kan eksempelvis være dronningen til en indvielse.

 5. Andet

  Hvis banken vurderer, at designet kan medføre problemer i en betalingssituation, kan det blive afvist. Det kan eksempelvis være, hvis det får kortet til at ligne et ID-kort, hvis det kan forstyrre eller forveksles med kortets sikkerhedselementer, eller hvis det er et billede af pinkoden.

  Derudover må det ikke påvirke kortets varemærke eller værdier – her menes Dankort, Visa og Mastercard. Det betyder, at der ikke må være hjemløse, tiggere og tydeligt berusede personer på billedet. Der må heller ikke være billeder, som ligner hverken Dankort, Visa og Mastercards logo.