Partier kræver forbud mod omskæring af drenge: Stort flertal af danskere enige

En ny meningsmåling, Megafon har lavet for TV 2 og Politiken viser, at 86 procent af danskerne mener, at omskæring af drenge under 18 år bør forbydes.

Næsten ni ud af ti danskere mener, at omskæring af drenge under 18 år bør forbydes.

Det viser en meningsmåling, Megafon har lavet for TV 2 og Politiken.

Ifølge meningsmålingen, hvor 1150 danskere har deltaget, går 86 procent af danskerne ind for et forbud mod omskæring af drenge under 18 år.

Det er især jødiske og muslimske drengebørn i Danmark, der bliver omskåret.

Simon Emil Ammitzbøll-Bille, løsgænger i Folketinget, kræver i et lovforslag totalt forbud mod omskæring af drenge under 18 år, hvis ikke det sker af medicinske grunde.

- Det kan ikke være rigtigt, at forældre kan bestemme at ændre på deres børns kroppe, fordi man henviser til tradition eller religion eller andet, siger Simon Emil Ammitzbøll-Bille til TV 2.

Ikke samme opbakning i Folketinget

Men blandt Folketingets 179 medlemmer er der langt fra samme opbakning som hos danskerne.

Hos statsminister Mette Frederiksens regeringsparti, Socialdemokratiet, vil man ikke forholde sig til forslaget. Det samme gælder hos Venstre og de radikale. Heller ikke hos Dansk Folkeparti ønsker man at tage stilling.

- Vi er imod omskæring. Men fra at være imod omskæring til at lave et forbud, der ligger rigtigt mange ting, siger Liselott Blixt, sundhedsordfører hos Dansk Folkeparti. Hun nævner blandt andet religiøse, kulturelle og sikkerhedsmæssige faktorer.

Det betyder, at 123 af Folketingets 179 medlemmer slet ikke vil forholde sig til forslaget.

Derimod går SF, Enhedslisten, Nye Borgerlige, Alternativet og Liberal Alliance ind for et forbud.

- Omskæring af raske drengebørn uden medicinsk grund støtter vi ikke, siger Peder Hvelplund, sundhedsordfører hos Enhedslisten (EL).

- For mig vægter det sundhedsfaglige og børns rettigheder langt højere end nogle kulturelle traditioner, folk har haft i 100 år, siger Lars Boje Mathiesen, sundhedsordfører hos Nye Borgerlige.

Fra de Konservative lyder det, at man overvejer at stille sine medlemmer frit ved en afstemning om Simon Emil Ammitzbøll-Billes forslag.

Børnelæger tager afstand

Hos de danske børnelægers forening tager man afstand fra omskæring af drenge, der ikke sker af medicinske grunde.

- Vi fraråder det. Det drejer sig om raske børn, og der vil altid være en risiko ved operative indgreb, siger overlæge Klaus Birkelund Johansen, formand for Dansk Pædiatrisk Selskab.

En af de danskere, der er blevet omskåret er Erkan Alici. Og i dag, hvor han er voksen, mener han, det var et overgreb, at han blev omskåret.

- Jeg tænker, det er en reducering af mit sanse-apparat, som er kulturelt betinget, og det er et overgreb, siger Erkan Alici.

Mens et stort flertal af medlemmerne af Folketinget altså ikke vil tage stilling i sagen, har danskernes modstand mod omskæring af drenge været ret konstant i de senere år.

Da Megafon i januar 2018 lavede en lignende meningsmåling, gik 83 procent af danskerne ind for et forbud mod omskæring af drenge under 18 år.