Coronavirus

Mor kritiserer kommunes regler om snotnæser

I Gladsaxe Kommune bliver børn sendt hjem fra daginstitutioner med meget milde symptomer - som for eksempel en snottet næse.

En løbende næse er ikke et typisk symptom på smitte med covid-19.

Det er konklusionen fra Sundhedsstyrelsen, men alligevel har flere kommuner i landet lagt en meget hård linje, hvor børn sendes hjem fra institutioner, hvis snotten løber.

Det gælder blandt andet Gladsaxe Kommune, hvor Lizette Hagelquist bor med sin mand, Lasse, og parrets tre børn.

Mandag blev parrets søn Walther sendt hjem fra vuggestue, selvom han er fuld af energi og ikke har nogen egentlige symptomer på sygdom. Nu skal Walther være hjemme mindst 48 timer, efter hans næse er stoppet med at løbe.

- Det bliver jo rigtig svært at passe vores arbejde. Vores børn er meget forkølede hele efteråret og vinteren, og på et eller andet tidspunkt må vores arbejdsgivere jo stoppe med at være fleksible, siger Lizette Hagelquist til TV 2.

Afviser borgmesterens argument

Meldingen fra Gladsaxe Kommune er, at det er bedre at "gå med livrem og seler" lige nu, selvom de strenge regler omkring snotnæser kommer til at betyde, at rigtig mange raske børn bliver sendt hjem.

- Coronaen blusser op og kommer de mest mærkelige steder. Det må vi jo forholde os til, lyder det fra Gladsaxe Kommunes borgmester, Trine Græse (S).

Men det argument køber man ikke hos familien Hagelquist. Dels fordi de samme restriktioner ikke gælder for skolerne, og dels fordi det er et fåtal af kommuner, der tolker Sundhedsstyrelsens anbefalinger på den måde.

- Jeg har det lige nu sådan, at jeg bor i den forkerte kommune. Det giver ingen mening kun at lade de her regler gælde for de børn, der meget ofte har løbende næse af naturlige årsager, siger Lizette Hagelquist.

Ikke typisk for covid-19

Den seneste melding fra Sundhedsstyrelsen fra 25. august lyder, at "Stoppet næse eller løbenæse uden andre symptomer ikke er typisk for covid-19". Denne ordlyd har de fleste af landets kommuner altså tolket på den måde, at et lille barn med løbende næse ikke udgør en risiko. Men nogle steder, som for eksempel Gladsaxe, er man altså gået i en anden retning.

Myndigheden afviser tirsdag at uddybe holdningen til løbende næser, selvom mange borgmestre, blandt andre Gladsaxes Trine Græse, efterspørger det.

Det betyder altså, at det er op til de enkelte kommuner at vurdere, hvordan man vil forholde sig til snotnæsede børn, og dermed er der ikke meget, forældre som Lizette Hagelquist og hendes mand kan gøre, når institutionen ringer.

- Nu prøver jeg at råbe højt for at få flere borgere med på det her. Jeg frygter, det kan betyde, at folk med børn bliver mere sårbare i fyringsrunder, hvis vi skal blive ved med at leve under de her retningslinjer, siger hun.

Helt anderledes i Sverige

I modsætning til Sundhedsstyrelsen er de svenske myndigheder klare omkring, hvad de enkelte kommuner skal gøre ved snottede børn. Landets chefepidemiolog, Anders Tegnell, fastslår nemlig tirsdag over for Aftonbladet, at snottede næser ikke er noget problem i sig selv.

- Forældre med snottede børn skal være opmærksomme på yderligere symptomer. Bliver barnet dårligere, får det feber og hoste, så kan det være en god idé at gå til sundhedsvæsenet. En løbende næse, der fortsætter på samme måde, er intet problem, siger Tegnell.

I Gladsaxe må Lasse og Lizette Hagelquist nu bare vente på, at Walthers næse stopper med at løbe, så drengen 48 timer senere kan komme tilbage i vuggestue. Moderen er dog ikke optimistisk omkring, hvad der så kommer til at ske.

- Så kommer han ned på de kolde gulve, og så er der løbenæse igen.