Chefer i Danske Bank risikerer fængselsstraf på grund af gældskaos

Det konkluderer Plesner, der er hyret af banken til at unders√łge sagen, i en intern unders√łgelse.

G√¶ldsskandalen i Danske Bank kan f√• s√• alvorlige konsekvenser, at ledende medarbejdere i v√¶rste fald kan id√łmmes f√¶ngselstraffe.

Det fremgår af interne dokumenter fra bankens egne advokater, som TV 2 og Berlingske er i besiddelse af.

I de seneste dage har TV 2 og Berlingske afd√¶kket, hvordan Danmarks st√łrste bank har omfattende problemer med deres inddrivelsessystem, og hvordan banken siden 1992 l√łbende frem til 2019 har v√¶ret opm√¶rksom p√• de omfattende problemer.

Ledelsen kendte til fejl

If√łlge advokathuset Plesner, der har unders√łgt sagen for banken, har ledelsen v√¶ret vidende om de l√łbende fejl, der har v√¶ret i bankens g√¶ldsinddrivelse, og i et intern notat fra 2009 bliver flere ledere i banken orienteret om de omfattende fejl.

Alligevel fortsatte banken med at opkræve gæld ulovligt, og det åbner for et potentielt strafansvar, lyder det fra Plesner.

- Aktuelt kan det ikke udelukkes, at dele af ledelsen og relevante beslutningstagere (tidligere og nuv√¶rende) kan v√¶re juridisk ansvarlige (b√łder og mulig f√¶ngselsstraf), fordi de har tilladt en fortsat indkr√¶vning af g√¶ld, selv om man vidste, at den kunne v√¶re ukorrekt, skriver Plesner.

Sagen om g√¶ldskaos i Danske Bank handler om en r√¶kke grundl√¶ggende system- og datafejl i bankens inkassosystemer, der holder styr p√• bankens d√•rlige betalere. Systemerne har beregnet kunders g√¶ld for h√łjt, inddrevet g√¶ld fra de forkerte kunder og inddrevet g√¶ld, gebyrer og renter, der er for√¶ldede, og som dermed er ulovlige at opkr√¶ve.

Fejlene har if√łlge en konsulentrapport fra Ernst & Young st√•et p√• siden 1979, men accelererede ved indf√łrelsen af et nyt it-system i 2004. If√łlge banken er den typiske overbetaling p√• 1000 til 2000 kroner, men nogle kunder har betalt op mod 200.000 kroner for meget p√• grund af fejlene, viser interne dokumenter.

Henter data...

Flere områder i spil

Professor i strafferet ved Aalborg Universitet Birgit Feldtmann har læst de interne dokumenter og er rystet over, hvordan den ulovlige inddrivelse har kunnet fortsætte i så lang tid med ledelsens kendskab.

- Fra et strafferetligt perspektiv er det meget alvorligt. I hvert fald på baggrund af det materiale jeg har set, så er der en del, som tyder på, at der er flere områder, hvor der kunne være tale om straffeansvar i forbindelse med den her sag, siger hun.

J√łrn Vestergaard, professor emeritus i strafferet p√• K√łbenhavns Universitet, mener dog, at det er for tidligt at sige, om der er grundlag for at rejse en straffesag.

- På det foreliggende grundlag kan der ikke siges noget nærmere om udsigten til, at banken eller enkeltpersoner i ledelsen har et strafferetligt ansvar. Der er jo tale om en kompliceret systemmæssig udfordring i en stor organisation, hvor det kan være vanskeligt at pege med tilstrækkelig sikkerhed på, hvem der skulle have gjort hvad hvornår, udtaler professoren til Berlingske.

- Jeg har sv√¶rt ved at forestille mig, at bestemmelser i straffeloven kan komme i spil. Derimod kan det t√¶nkes, at der kan blive tale om b√łdeansvar efter lovgivningen om finansiel virksomhed, s√¶rligt i forhold til banken som juridisk person, tilf√łjer J√łrn Vestergaard til Berlingske.

Birgit Feldtman mener omvendt, at det vil være oplagt for politiet at se nærmere på sagen.

- Ud fra de dokumenter jeg har set, så ville jeg da sige, der er i hvert fald klart en mistanke om, at der er mulighed for strafansvar, og det ville jo være nok som et grundlag for at indlede en efterforskning.

Bankens egne interne advokatunders√łgelse vurderer, at dele af ledelsen risikerer b√łder eller f√¶ngselsstraf. Er du enig i den vurdering?

- Ud fra det materiale jeg har set, så er jeg enig i den vurdering, siger Birgit Feldtman.

Advokatpartner har ingen kommentarer

Advokathuset Plesner har i en l√¶ngere periode v√¶ret hyret af Danske Bank for at unders√łge de juridiske problemstillinger i sagen. Men hvilke personer i Danske Bank der kan v√¶re tale om, vil partner i Plesner Lars Skanvig ikke udtale sig om, da der er tale om klientforhold.

- Vi har ingen kommentarer til den verserende sag og henviser til Danske Bank, siger Lars Skanvig.

Hos Finanstilsynet, der er g√•et ind i sagen p√• baggrund af de seneste dages medied√¶kning fra TV 2 og Berlingske, siger direkt√łr Jesper Berg, at sagen er alvorlig. S√¶rligt fordi det handler om Danske Banks behandling af kunderne.

- Der er rejst tvivl omkring tingene, der er opst√•et en mistillid i systemet ‚Äď en berettiget mistillid ‚Äď og den er vi jo n√łdt til at unders√łge, siger direkt√łren for Finanstilsynet, der har bedt Danske Bank om en redeg√łrelse, der skal besvare en r√¶kke sp√łrgsm√•l i sagen.

- Det er klart, at en vildledning er meget alvorligt, det er noget, man kan komme i fængsel for, siger Jesper Berg.

Hos Danske Bank √łnsker underdirekt√łr Rob De Ridder ikke at forholde sig til, at nuv√¶rende og tidligere ansatte i banken risikerer en straffesag.

- På nuværende tidspunkt har jeg ingen kommentarer til det, og jeg vil henvise til vores juridiske afdeling i forhold til det, da det ikke er op til mig at svare på det, sagde Rob de Ridder mandag.

Minister: Svært at have tillid

Erhvervsminister Simon Kollerup fra Socialdemokratiet bad mandag Danske Bank om en redeg√łrelse.

- Jeg er rystet, fordi i Danmark skal alle og enhver kunne have tillid til sin bank. Historien her viser med al √łnskelig tydelighed desv√¶rre, at det er sv√¶rt at have tillid til en bank, som har beg√•et den her form for fejlopkr√¶vninger, og nu ogs√•, at det jo ikke er de helt rigtige oplysninger, der er lagt frem, sagde Simon Kollerup.

Hvis du har haft g√¶ld i Danske Banks inkassoafdeling, vil vi p√• TV 2 meget gerne h√łre fra dig. Du kan kontakte os her.