GO'

De overfuses i busser og tog: - Jeg er blevet beskyldt for at ville slå et astma-barn ihjel

Belinda Kliem og Carina Thygesen kan ikke bære mundbind, så de må leve med blikke og kommentarer.

- Du er skylden til, at mit astma-barn får corona, bliver syg og dør.

Sådan lød det en dag, da en fremmed kvinde kom hen til Belinda Kliem i toget.

Belinda Kliem kan ikke bære mundbind, da hun både har oplevet at besvime og kaste op i sit mundbind, og derfor er hun undtaget fra at bære det.

Men hun er træt af de mange blikke og kommentarer, som møder hende, når hun dagligt taget toget til træning for at holde sin sklerose nede:

- Jeg har oplevet folk, en gruppe, som blev mere og mere kørt op og pegede på mig, hvor jeg forlod toget, fordi det begyndte at føles meget truende, fortæller Belinda Kliem i ‘Go’ morgen Danmark’.

Belinda Kliem oplevede, at hun kastede op og besvimede med mundbind på. På grund af hendes sclerose-sygdom er hun bange for, at blive kvalt i opkast, da hun har synkebesvær.

Selvudnævnt corona-politi

Belinda Kliem er ikke den eneste, som oplever kommentarer og stirrende blikke.

Carina Thygesen har voldsom astma og kan derfor heller ikke bære mundbind:

- De der blikke, de der øjne i nakken. Man kan bare se, at de tænker ”hvorfor har du det ikke på?”. For man kan ikke se udadtil, at jeg har astma. Man kan ikke se, at jeg har vejrtrækningsproblemer, siger Carina Thygesen i ‘Go’ morgen Danmark’.

Carina Thygesen har voldsom astma, og er ofte indlagt, fordi hun får mange astma-anfald. Derfor kan hun hverken bære mundbind eller visir.

Ifølge Belinda Kliem og Carina Thygesen er der opstået et selvudnævnt 'corona-politi' i busser, tog og på sociale medier, der er decideret aggressive over for dem, som ikke bruger mundbind.

Én gang er Belinda Kliem også blevet bedt om at forlade toget, fordi togkonduktøren ikke ville acceptere hendes forklaring, fortæller hun.

Vi er opmærksomme på, at nogle oplever, at der bliver set skævt til dem

Sundhedsstyrelsen

Sundhedsstyrelsen: Vi er opmærksomme på problemet

Ifølge Sundhedsstyrelsen er problemet, som Belinda Kliem og Carina Thygesen beskriver, et kendt fænomen.

- Vi er opmærksomme på, at nogle oplever, at der bliver set skævt til dem. Det kan både være, fordi de ikke kan overholde anbefalinger, som I beskriver her, men det kan også være personer i øget risiko, der må bede folk om at holde ekstra afstand, lyder det i en skriftlig kommentar fra Sundhedsstyrelsen.

Og formanden for Danske Handicaporganisationer og Dansk Blindesamfund, Thorkild Olesen, kan ligeledes genkende problemet fra sine medlemmer.

Han fortæller, at det ikke kun er mennesker med vejrtrækningsproblemer, der ikke kan bære mundbind eller visir:

- Når der er tale om mennesker med eksempelvis multihandicap eller autisme, kan der også være en masse irrationelle grunde til, hvorfor man ikke kan bære mundbind eller visir, siger han.

Det kan altså også være psykiske faktorer, som spiller ind, tilføjer Thorkild Olesen.

Spørg hellere

Ifølge Sundhedsstyrelsen vil man nu styrke kommunikationen for at skabe en øget forståelse for menneskers forskellige vilkår.

Eksempelvis vil styrelsen vurdere, om der skal indføres et skilt, som viser, at man er fritaget for mundbind.

Belinda Kliem og Carina Thygesen er åbne for en løsning, så de nemt kan vise, at de er fritaget. For mange af dem, de møder, er nemlig uforstående over for, hvorfor de heller ikke bruger visir, når de nu ikke kan bære mundbind, forklarer de.

Belinda Kliem får klaustrofobi, når hun har noget på ansigtet, men vil alligevel overveje at bruge et visir fremover. For Carina Thygesen er det ikke muligt at få nok luft med et visir, og derfor bruger hun det ikke.

Hun opfordrer i stedet til, at folk stopper med at stirre på hende:

- Jeg ville hellere have, at folk spørger: ”Hvorfor har du ikke mundbind på?”. Fordi så kan jeg fortælle, hvorfor jeg ikke har det på. Det kunne være rarere, end at folk bare stirrer på en, siger Carina Thygesen.

Se hele interviewet med Belinda Kliem og Carina Thygesen på TV 2 PLAY