Samfund

Håndværkere kan ikke genkende lægers løneksempler: - Det hænger slet ikke sammen

Det var denne grafik, PLO delte på Facebook. Screendump

To fagbosser mener, at lægernes sammenligning er pærer og bananer.

En grafik delt af de praktiserende læger på sociale medier fredag møder nu kritik.

Grafikken sammenligner vagtlægers og håndværkeres timehonorar og skal ses som et modsvar på den debat, der blev rejst i kølvandet på, at vagtlæge Marianne Mørk Mathiesen torsdag fortalte, at hun på grund af mange corona-opkald tjente 40.000 kroner på tre dage.

Det fortæller direktøren for de Privatpraktiserende Lægers Organisation (PLO), Jonatan Scholss, til TV 2.

PLO’s grafik viser, at vagtlæger gennemsnitligt tjener mellem 744 og 1171 kroner i timen, mens timehonoraret for elektrikere og VVS’ere ligger på henholdsvis 1049 og 1237 kroner i timen, hvis de tilkaldes uden for normal arbejdstid.

- Vi lavede Facebookopslaget, fordi historien om Marianne Mørk Mathiesens løn har vakt berettiget forargelse hos mange mennesker, siger PLO-direktøren.

Han siger, at eksemplet med de 40.000 kroner er ekstremt, og derfor vil PLO gerne fremlægge deres egne tal for en vagtlæges gennemsnitsløn.

Der har siden i går været fokus på indtjeningen i lægevagten. I vedhæftede figur sammenlignes det gennemsnitlige...

Posted by PLO - Praktiserende Lægers Organisation on Friday, August 28, 2020

Men sammenligningen med VVS’eres og elektrikeres timehonorar er som pærer og bananer, siger to fagformænd, som TV 2 har talt med.

- Det hænger slet ikke sammen. Udover udgifter til svendes løn er der også udgifter til ting som firmabil og værktøj i den pris, siger Henrik W. Petersen, der er formand for Blik- og Rørarbejderforbundet, der organiserer flertallet af VVS’ere i Danmark.

Han fortæller, at hans medlemmer tjener en timeløn på mellem 200-300 kroner, når de har rådighedsvagter uden for arbejdstiden - vel at mærke medregnet alle tillæg.

Også hos elektrikerne har man svært ved at genkende tallene i sammenligningen, siger forbundsformand for Dansk El-Forbund Jørgen Juul Rasmussen.

Han siger, at hans medlemmer også tjener i omegnen af de 200-300 kroner i timen for en rådighedsvagt uden for deres almindelige arbejdstid.

En fair sammenligning?

PLO-direktør Jonatan Scholss fortæller, at Facebook-opslaget ikke skal forstås som, at menige VVS’ere og elektrikere tjener samme løn som vagtlæger.

Når vagtlæger er selvstændige erhvervsdrivende, giver det mening at sammenligne med det samlede honorar, man betaler for at få en håndværker ud efter lukketid – og ikke blot medarbejderens løn, siger han.

For læger er der tale om et gennemsnitligt timehonorar, mens den selvstændige håndværker kun får den betaling, I nævner, hvis nogen ringer. Er det en fair sammenligning?

- Jeg ved ikke, hvad vi ellers skal sammenligne med, men jeg forstår godt, hvad du siger.

- Arbejdsmængden for vagtlæger er dog anderledes end håndværkere. Vagtlæger er væk fra familien og sidder foran skærmen, er i konsultation eller kører sygebesøg, mens håndværkere sidder derhjemme og venter på et opkald, siger PLO-direktøren

Han siger samtidig, at PLO selv har foreslået, at systemet bør laves om. Det handler om at få de raske mennesker, der bare vil have en test, væk fra lægevagten, så tiden kan bruges på de tidskrævende syge mennesker, siger Jonatan Schloss.

125 kroner på 20 sekunder

Den seneste tids debat om lægers løn blussede op tidligere denne uge, da vagtlæge og regionsrådsmedlem Marianne Mørk Mathiesen (LA) fortalte om sin løn.

Under coronakrisen har hun henvist patienter med symptomer på coronavirus til tests, fortalte hun til JydskeVestkysten.

Hun bliver lønnet efter, hvor mange hun når at tale med, og en henvisning kræver ikke andet end få klik forklarer hun.

Med mange korte telefonsamtaler endte hun en søndag med en timeløn på 2250 kroner. Og det er både spild af tid og penge, siger hun.

- En henvisning tager mig under 20 sekunder, og så får jeg 125 kroner for den ydelse. Vi sidder og laver noget, folk selv kunne have gjort. Det koster en utrolig masse penge og er en overflødig handling, sagde Marianne Mørk Mathiesen til TV 2.

Hun er som politiker frustreret over alle de skattekroner, der bliver brugt. Som læge er hun træt af at bruge tid på noget, hvor hendes faglige viden er overflødig.

Jonatan Schloss understregede fredag over for TV 2, at det kun er rimeligt, at vi diskuterer lægers løn, men:

- De beløb, som har været fremme, er anormale og langt højere, end vi har set tidligere. Det kommer af, at vi efter sommerferien har set en regulær eksplosion i antallet af danskere, der vil testes for coronavirus, sagde PLO-direktøren.