Coronavirus

Seks dage efter han satte sig i chefstolen, landede en uventet krise på hans bord

- Jeg synes, at det er lykkedes langt hen ad vejen. Men jeg vil ikke sige, at alt er lykkedes. siger Thorkild Fogde om politiets første halve år med coronavirussen.  TV Grafik/Johannes Arne Viktor Skoog

Rigspolitichefen gør status på et halvt år, der blev vendt på hovedet på grund af en virus.

For et halvt år siden blev den første dansker testet positiv for covid-19.

Fire dage senere tiltrådte Thorkild Fogde som øverste chef for dansk politi.

Og mindre end en uge efter stod han sammen med blandt andre statsminister Mette Frederiksen og Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, til et pressemøde, der skulle vende op og ned på meget og få samfundssind og håndsprit til at være faste bestanddele af vores ordforråd og hverdag.

- Vi sank alle sammen en ekstra gang, inden vi gik ind. For allerede dengang vidste vi, at det var en ekstraordinær situation, siger Thorkild Fogde til TV 2.

Den ekstraordinære situation var spredningen af coronavirussen, som der på det tidspunkt var 21 bekræftede danske tilfælde af. Smitten skulle begrænses, og derfor blev forsamlinger over 1000 mennesker og rejser til Norditalien frarådet.

Pressemødet i Spejlsalen lagde grunden til seks måneder med en stribe tv-transmitterede pressemøder og gradvise stramninger af tiltagene. Det pressemøde satte retningen for, hvordan Danmark ville navigere i, hvad Thorkild Fogde kalder en "global sundhedskrise".

- Vi – eller jeg – var godt klar over, at det, der blev sagt den aften, ville blive vurderet nøje bagefter. Om vi havde gjort det rigtige, siger han.

Direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm, rigspolitichef Thorkild Fogde,  statsminister Mette Frederiksen, direktør for organisation og borgerservice i Udenrigsministeriet Erik Brøgger Rasmussen, og direktør i Erhvervsstyrelsen Katrine Winding

Første bøde var "uheldig"

Men hvis politichefen nu, seks måneder senere, skal gøre status på, hvordan indsatsen er forløbet, hvad mener han så?

- Jeg synes, at det er lykkedes langt hen ad vejen. Men jeg vil ikke sige, at alt er lykkedes. Vi har jo haft mange tusind mand i gang, og man bliver klogere hen ad vejen, siger han.

Blandt andet kalder han det "uheldigt", at en mor med to børn var en af de første til at få en bøde på 2500 kroner for at bryde opholdsforbuddet på Islands Brygge i København. Kvinden beskrev bagefter i medierne, at hun ikke vidste noget om de nye regler og var brudt grædende sammen, da politiet udskrev bøden.

Ifølge Thorkild Fogde er det et godt eksempel på, at lighed for loven også gælder under en sundhedskrise.

- Det er nu engang sådan, at den første, der træder ind på området, ikke er en ung mand med en Soundboks, det er en mor med to børn. Og selv om det fremstod meget hårdt og urimeligt, så tror jeg, at de fleste mennesker er i stand til at reflektere over, at vi havde indført de her restriktioner, fordi vi troede på, at de var de rigtige, siger han.

Antal overtrædelser af coronarestriktioner

Ifølge Rigspolitiet er der på landsplan rejst i alt 1087 sigtelser for overtrædelser af coronarestriktioner i perioden fra 18. marts til 10. august.

Terror versus afstandskrav

I det hele taget har politiets rolle det sidste halve år været markant anderledes, end den plejer. Den har forandret sig fra at handle om kriminalitetsbekæmpelse til også at omfatte en god portion opdragelse og kontrol af, om folk sidder for tæt og for mange i solen.

Thorkild Fogde kalder det en "udfordring" at håndhæve lovens grænser, når de ikke er sat lige så klart, som vi er vant til. For grænsen for eksempelvis et forsamlingsforbud kan flytte sig, og selv om det ligger på 100, bør man ikke nødvendigvis mødes 99, lyder det fra rigspolitichefen.

- Skillelinjen er ikke ligeså klar, for grænsen bliver sat på et usikkert grundlag, siger Thorkild Fogde.

Gældende coronarestriktioner

  • Forsamlingsforbud: Man må forsamle sig op til 100 personer. Grænsen er 200 personer, hvis det er til en udendørs begravelse. 
  • Afstandskrav: SSI anbefaler, at man som udgangspunkt holder en afstand på én meter til andre mennesker.
  • Mundbind: Alle over 12 år skal bære mundbind, når de rejser med kollektiv trafik. Det gælder i hele landet.
  • Åbningstider: Barer må holde åbent indtil klokken 02, men ikke lukke gæster ind efter klokken 23. Diskoteker må ikke holde åbent. Foreløbigt indtil 31. oktober.
  • Lokale restriktioner: I Aarhus og Silkeborg må barer fortsat kun holde åbent indtil midnat.

Da terrorangrebet i København ramte for fem år siden, var Thorkild Fogde, som hovedstadens politidirektør, ansigtet udadtil. Han drager en parallel mellem coronaopgaverne i 2020 til jagten på gerningsmanden i 2015.

- Hvis man leder efter en terrorist, der gemmer sig, er man nødt til at lede nogle udvalgte steder. Bagefter kan det vise sig, at det var forkerte steder, men man er nødt til at tage nogle valg, siger han:

- Det sker ofte i politiarbejdet, at man ikke kan føre bevis for, at man gør det rigtige i øjeblikket. Men man skal handle, og så må det briste eller bære, siger han.

Flere regionale indsatser

Rigspolitichefen tror ikke, at de næste seks eller tolv måneder bliver så meget anderledes, end der hvor vi er nu. Coronavirussen vil stadig fylde i politiets arbejde. Men Thorkild Fogde håber på, at de vil indeholde flere regionale tiltag og færre nationale pressemøder.

- Jeg håber og tror, at vi kan gøre det mere gradueret og fintmasket, så vi kan måltrette vores tiltag noget mere. Så hvis der er et udbrud i Silkeborg, Aarhus eller et tredje sted, kan vi sætte ind der, siger han.

Politiets fremtidige indsats skal være skalérbar og kunne skrues op og ned alt efter smittetrykket, forklarer han.

- Det er jo ret vidtgående indgreb, vi har taget i brug, og meget grundlæggende ting som forsamlingsfrihed, vi skruer på. Derfor kan det godt være, at der bliver situationer, hvor man må samles i København og ikke i Aarhus, siger han.