USA VALG

Førstedamen holder tale om sin opvækst, der er et "vigtigt kort for Trump", siger kommentatorer

Melania Trump, USA's førstedame, var en af nattens hovedtalere. Hun skulle blandt andet tale til landets immigranter og kvinder, siger kommentatorer.

Førstedame Melania Trump var sidste taler på andendagen af det republikanske konvent i USA.

I Rosenhaven ved Det Hvide Hus indtog Melania Trump talerstolen til stående klapsalver fra publikum.

- Vi er ydmyge over den støtte, vi modtog dengang (ved seneste valg, red.), og er det stadig i dag, indledte førstedamen.

Melania Trump er immigrant, født og opvokset i det "dengang kommunistiske" Slovenien og ankom til USA som 26-årig, hvor hun senere blev amerikansk statsborger.

- Jeg hørte altid om et utroligt sted, der hed Amerika. Et land med frihed og muligheder. Som jeg blev ældre blev det mit mål at flytte dertil, lød det fra Melania Trump på talerstolen.

Hun drømte om at arbejde i modebranchen, fortalte hun.

- Min familie arbejdede hårdt for at sikre, at vi kunne leve og blomstre i USA. Jeg vil takke min mor og far for alt, de har gjort for familien. Det er på grund af jer, jeg står her i dag.

Førstedamens indvandrerbaggrund er vigtig

Melania Trumps indvandrerbaggrund er ifølge USA-kommentator og medlem af Folketinget Mads Fuglede (V) et vigtigt kort for Donald Trump.

- Det betyder meget, fordi det er yndet at portrættere Trump som racist, lyder det fra Mads Fuglede umiddelbart efter talen.

Han tilføjer, at hendes tale også blev brugt til at minde om, at USA er et land, der i høj grad består af immigranter.

- Hun sagde: "Jeg er en af dem og kender den rejse, og det accepterer min mand også", siger Mads Fuglede.

Lyn-analyse

Førstedamen understregede, hvordan hendes egen historie demonstrerer det fine ved USA som immigrantland - hvordan hun søgte lykken og fandt den i sit nye land. På den måde var Melania Trumps tale i høj grad en modsætning til sin egen mands facon og argumentation. Hun viste sig også empatisk og talte varmt om de mange amerikanere, der har mistet og som kæmper med coronavirus. Og så talte hun meget selvstændigt om de mange amerikanere, hun har mødt, og hvad hun har forsøgt at opnå i sine snart fire år. 

Forud for Melania Trumps tale blev der sendt et klip, hvor Donald Trump overværede en statsborgerskabsceremoni, hvor fem immigranter blev amerikanere. Efter den formelle del indtog præsidenten talerstolen.

- Der er ingen drøm uden for jeres rækkevidde, fordi amerikanere kan gøre lige, hvad de drømmer om, sagde Donald Trump afslutningsvis i klippet, der var optaget på forhånd.

Analytiker: Skulle opbløde retorikken

Flere gange i løbet af natten var det et tema at bløde fortællingen om Donald Trumps 'krasbørstige' forhold til indvandrere op. Det var Melania Trumps tale også en del af.

- Det kan godt være, at Trump er ham med muren og de krasbørstige ord om illegale indvandrere til USA. Men der er altså også en anerkendelse af, at USA er en nation af indvandrere, siger Mads Fuglede.

Tidligere på natten blev der afspillet et klip, hvor præsidenten benådede en tidligere bankrøver - vel at mærke efter han havde afsonet sin fængselsstraf - som ifølge kommentatorerne taler ind i samme tema med at opbløde.

Melania Trump er desuden den person i Trump-familien, der har mest personlig opbakning. Omkring 50 procent af den amerikanske befolkning støtter hende. Derfor er hun et vigtigt kort i valgkampen, lyder det fra analytikerne.

Et parti også til kvinder

Melania Trump brugte en del af sin tale på amerikanske kvinder og mødre og fortalte, at mandag var 100-året for indførelsen af den 19. forfatningstilføjelse, som sikrede amerikanske kvinders stemmerettigheder.

- Vi må sikre os, at kvinder bliver hørt, sagde førstedamen fra talerstolen.

Der var generelt fokus på kvinder i løbet af natten, lyder det fra USA-kommentator David Trads.

- Mange dygtige kvinder fik ordet, og til sammen leverede de et billede af, at det her parti også er et parti for kvinder, siger han.

Klogt, hvis Trump fulgte i sin hustrus fodspor

Coronavirus var også et af temaerne i Melania Trumps tale. Hun brugte mere taletid på virussen end flere af de øvrige personer, der har talt ved konventet.

- Min sympati går til dem, der lider, og jeg beder til dem, der har mistet. Min mands regering vil ikke stoppe med at kæmpe, før der er en vaccine eller en behandling til alle, sagde hun og takkede alle dem, der har været med til at bekæmpe virussen, såsom sundhedspersonale og lærere, på vegne af sig selv og sin mand.

De seneste to dage har det primært været genopretning af økonomien, der har fuldt i de forskellige taler, men USA-kommentator Mads Fuglede mener, at Donald Trump godt kunne lade sig inspirere sig en smule af sin kone.

- Jeg tror, at det ville være klogt, hvis Trump selv fulgte i sin hustrus fodspor og gjorde noget ud af det, siger Mads Fuglede, der understreger, at håndteringen af coronakrisen bliver afgørende i valgkampen.

Det republikanske konvent fortsætter frem til fredag, hvor Donald Trump vil levere en afsluttende tale. Der er præsidentvalg 3. november.