Coronavirus

Kontakttallet for corona i Danmark falder til 0,8 - se udviklingen her

En coronasmittet person smitter nu mindre end en anden i gennemsnit, oplyser sundhedsministeren.

Kontakttallet er faldet til 0,8. Det fremgår af data fra Statens Serum Institut.

- Stort skulderklap til alle, der følger myndighedernes retningslinjer og gør sit for at bryde smittekæderne. Vi fortsætter kampen mod virus, skriver sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på Twitter.

Tallet opdateres en gang om ugen med fire dages forsinkelse. Sidste gang, myndighederne oplyste om kontakttallet, var det på 1,0, hvilket betegnes som den kritiske grænse.

Det er Statens Serum Institut, der udregner kontakttallet på baggrund af nye smittede. Tidligere er det blevet udregnet på baggrund af nye indlagte og blev omtalt som smittetrykket. Der er dog usikkerheder forbundet med beregningerne af kontakttallet.

Den 6. august oversteg kontakttallet én, hvilket betyder, at smitten begyndte at brede sig.

Det skete efter lokale udbrud i Aarhus og Ringsted og medførte særlige restriktioner begge steder. Også i Silkeborg Kommune har smitten været stigende de seneste uger, og her har der også været indført særlige restriktioner.

Man mandag aften fik Silkeborg ophævet sine restriktioner og fra tirsdag er der også blevet løsnet på restriktionerne i Aarhus, hvilket blandt andet betyder at halvdelen af gymnasieeleverne kan komme til undervisning igen.

En stabil situation

Tirsdag meldes der om 83 nye smittede med coronavirus.

Med de 83 nye tilfælde er det tredje opgørelse i streg, hvor antallet af daglige smittetilfælde ligger under 100.

Det er en positiv udvikling, mener forsker i pandemier ved Roskilde Universitet Lone Simonsen.

- Jeg hæfter mig ved, at antallet af nye smittetilfælde stadigvæk ligger under 100.

- Det vil sige, at vi har en situation, der er stabil eller måske ligefrem aftagende, i forhold til hvad den var for tre til fire uger siden. Så det er godt nyt, siger hun.