Samfund

Chefer for efterretningstjeneste byttede job: - Ingen har haft lyst til at rydde op efter den anden

En tidligere medarbejder i efterretningstjenesten er ikke overasket over de problemer, som er kommet frem.

Fire ledende medarbejdere er blevet fritaget fra tjeneste, og politikerne står i kø for at kritisere forholdene i Forsvarets Efterretningstjeneste (FE).

Alt sammen udløst af en meget kritisk rapport fra Tilsynet med Forsvarets Efterretningtjeneste (TET), der udkom mandag.

Men hvordan kunne det gå så galt?

Ifølge redaktør Peter Ernstved Rasmussen fra forsvarsmediet Olfi.dk, der har dækket flere af de seneste års skandaler i Forsvaret, kan man blandt andet kigge på den måde, som ledelsen i Forsvarets Efterretningstjeneste er blevet sat sammen på hen over de seneste år.

Problematisk stoledans

Der har nemlig været gang i en simpel, men problematisk stoledans, lyder det fra Peter Ernstved Rasmussen.

Stoledansen har primært bestået af to personer: Den hjemsendte chef for FE, Lars Findsen, og den nu tidligere departementschef i Forsvarsministeriet Thomas Ahrenkiel. Begge er blevet fritaget fra tjeneste i denne uge.

I 2014 var Thomas Ahrenkiel chef for FE, mens Lars Findsen var departementschef i Forsvarsministeriet.

Men i 2015 blev Lars Findsen degraderet og fjernet som departementschef. Hans afløser blev Thomas Ahrenkiel.

Lars Findsen fik nyt job som chef for FE og blev dermed Thomas Ahrenkiels afløser.

Altså byttede de to chefer job - samme dag.

Ingen har haft lyst til at rydde op

Og det er lige her, at problemet ligger, fortæller Peter Ernstved Rasmussen til TV 2.

- Rokaden har betydet, at ingen af dem har haft lyst til at rydde op efter den anden, siger han.

I TET’s rapport kom det frem, at den lange række af problemer har været i FE siden 2014 og frem til 2020 - altså både i Thomas Ahrenkiels periode som chef og i Lars Findsens periode.

- Hvis den nye departementschef i Forsvarsministeriet, Thomas Ahrenkiel, har fundet noget, som er værd at rydde op i FE, så har han jo ikke haft den store lyst til at gøre det, for det er ham selv, der har siddet derude før.

- Og hvis Lars Findsen har set noget, som Thomas Ahrenkiel har gjort forkert, hvordan skulle hans ønske så være at gå til hans chef? For hans nye chef hedder Thomas Ahrenkiel, siger Peter Ernstved Rasmussen.

Tidligere FE-medarbejder: - Tjenesten er gået for vidt

Og der kan sagtens have været noget at rydde op i. Det mener den tidligere FE-medarbejder John Foley.

- Jeg er ikke i tvivl om, at der er nogle medarbejdere, som nu er blevet whistleblowere, der synes, at tjenesten er gået for vidt, og udover de beføjelser og den hjemmel, som tjenesten har, siger John Foley, der selv forlod organisationen i 2013.

John Foley blev derfor ikke overrasket over, at tilsynet rejste en lang række af kritikpunkter mandag.

- Jeg har tænkt, at det var et spørgsmål om tid, inden der er en eller anden medarbejder, som ikke vil finde sig i, hvad der foregår bag de lukkede døre, siger han til TV 2.

Adskillelsen mellem PET og FE er gledet

Peter Ernstved Rasmussen peger videre på, at Lars Findsen tidligere har været ansat i Politiets Efterretningstjeneste (PET), og at det kan have haft indflydelse på, hvordan Forsvarets Efterretningstjeneste har udviklet sig.

FE har af TET blandt andet fået kritik for at have indsamlet informationer om danske statsborgere, hvilket ellers normalt er PET's domæne.

- Noget tyder på, at adskillelsen af efterretningstjenester er gledet, og at FE er begyndt at udføre PET-opgaver, fortæller han.

Lyn-analyse

Jeg tror aldrig, at vi kommer til at finde ud af alle detaljer i denne her sag. Slet ikke når det er noget som handler om efterretningstjenester. Men jeg kan slet ikke forestille mig andet, end at vi på et eller andet tidspunkt får at vide, hvad sagen egentlig handler om. Det må komme frem, hvad der er blevet løjet om, og hvad der er blevet holdt hemmeligt. Men lige nu ved vi det ikke.