Samfund

Nu kommer 5G i Danmark - her er de nye vilde muligheder

Selvom der mandag bliver åbnet for det 5G i store dele af landet, er det langt fra alle, der vil kunne bruge det nye netværk fra start.

Mandag åbner TDC for det nye og lynhurtige 5G-netværk i dele af Damark.

Det nye netværk er femte generation af mobilnetværk, og den største forskel sammenlignet med det eksisterende 4G-netværk er hastigheden.

5G er nemlig væsentligt hurtigere end det nuværende 4G-net, og det vil ikke kun betyde lynhurtig streaming af YouTube-videoer og Netflix-film, men også åbne dørene for større forandringer i vores samfund.

Hvad er 5G?

 • 5G er det kommende mobile netværk, der på sigt skal erstatte det nuværende 4G.
 • Ifølge mobilselskabet 3 har et 4G-netværk en normalhastighed på 10-54 megabit i sekundet. Man forventer, at 5G på sigt vil kunne opnå en hastighed på 1000-2000 megabit i sekundet.
 • TDC besluttede sidste forår, at svenske Ericsson skulle stå for opbygningen af 5G-nettet i Danmark. Inden da havde der været stor ballade og bekymring for kinesiske Huawei, der også var inde i billedet.

Ifølge TDC Net, der står for den fysiske infrastruktur i selskabets mobilnet, vil 80 procent af Danmark være dækket af 5G-netværk inden udgangen af september, og inden årets udgang vil det være 90 procent af landet.

Dækningen vil dog i første omgang være bedst i centrum af København, Aarhus, Odense og Helsingør, som alle har været testbyer for udrulningen af netværket.

For at kunne benytte det nye netværk skal man dels have en telefon, der understøtter 5G, og dels et abonnement, der tilbyder det. Ifølge Ritzau er det indtil videre kun de nyeste smartphones fra blandt andre Samsung og Huawei, som er klar til 5G.

Apple ventes dog snart at præsentere en smartphone, der også understøtter den nye teknologi.

5G: Her er de nye muligheder

 1. Selvkørende biler

  Når internettet bliver hurtigere, bliver kommunikationen mellem enheder det også. Det åbner døren for selvkørende biler.

  Ifølge et regneeksempel fra Energistyrelsen '5G-handlingsplan for Danmark' fra sidste år, kan der potentielt være liv til forskel på 4G og 5G. Forsinkelsen falder nemlig med 5G, og det vil betyde, at selvkørende biler vil kunne reagere langt hurtigere, end hvis de er koblet op til 4G.

  Hvis en selvkørende bil kører med 100 kilometer i timen, vil den bremse efter 140 centimeter, hvis den er forbundet via 4G. Er den derimod forbundet via 5G, vil der kun gå 2,8 centimeter fra den opdager, den skal bremse, til den faktisk gør det.

 2. Lynhurtig streaming

  Ifølge mobilselskabet 3 er normalhastigheden for et 3G-netværk 6-20 megabit i sekundet. Samme sted opgøres normalhastigheden for et 4G-netværk til 10-54 megabit i sekundet.

  Men 5G vil kunne nå op på 1000-2000 megabit i sekunder, og det gør, at film og serier kan hentes på få minutter eller endda sekunder.

  Samtidig åbner 5G for, at der bliver mindre kamp om pladsen på nettet. Man kan således sige, at netværket får udbygget med ekstra spor som en motorvej, der er overbelastet. Det gør, at kampen om at komme på bliver mindre, når mange mennesker er samlet – som for eksempel på festival eller til en fodboldkamp.

 3. Fjernstyrede operationer

  Med lynhurtigt og mere stabilt internet kan sundhedsvæsenet blive transformeret på flere måder.

  Dels vil man – på sigt – kunne lave fjernoperationer, hvor de dygtigste kirurgier kan klare operationerne uden nogensinde at møde patienten fysisk. I stedet vil kirurgien kunne fjernstyre en robot, der står for den fysiske operation.

  Generelt kan mere klares digitalt, når eksempelvis billeder og video i meget høj opløsning kan sendes øjeblikkeligt fra patient til læge. 

 4. Internet of Things

  Internet of Things (IoT) er en samlet betegnelse for, når hverdagsting kommer på internettet. Det kan eksempelvis være dit køleskab, der, takket være en internetopkobling, kan fortælle dig, at du snart løber tør for mælk. Eller dit vindue, du kan åbne og lukke for at lufte ud, selvom du ikke er hjemme.

  Med 5G forventes 'IoT' at kunne tage syvmileskridt, men det åbner samtidig en dør for at langt mere kan hackes. Måske er det ikke kun ens computer, der i fremtiden bliver lagt ned af computervira, men også ens ovn, termostat eller hoveddør.

Kilder: Energistyrelsen, Teleselskabet 3, Business Insider