Samfund

Departementschef mister kommende ambassadørpost efter FE-skandale

I alt fire nuværende eller tidligere højtstående medarbejdere i FE er blevet fritaget for tjeneste.

Den tidligere chef for Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) Thomas Ahrenkiel er mandag aften blevet fritaget for tjeneste, skriver Politiken.

Forsvarsministeriet bekræfter historien over for TV 2.

- Den tidligere chef for Forsvarets Efterretningstjeneste er i dag blevet fritaget for tjeneste indtil videre. Forsvarsministeriet har ikke yderligere at tilføje, lyder det i en mail sendt til TV 2.

Thomas Ahrenkiel skulle efter planen starte som ambassadør i Tyskland 1. september, men det skal han ikke længere. Det oplyser Udenrigsministeriet til TV 2.

- Forsvarsministeriet har orienteret Udenrigsministeriet om, at Thomas Ahrenkiel er fritaget for tjeneste indtil videre. Tjenestefritagelsen betyder, at Thomas Ahrenkiel ikke som planlagt tiltræder posten som ambassadør i Berlin pr. 1. september 2020, skriver ministeriet i mailen til TV 2.

Problemer siden 2014

Thomas Ahrenkiels fritagelse kommer, efter at Tilsynet med Efterretningstjenesterne mandag i en ny rapport har rettet alvorlig kritik mod Forsvarets Efterretningstjeneste i forbindelse med en række skandalesager.

Forsvarets Efterretningstjeneste bliver i rapporten blandt andet beskyldt for at tilbageholde centrale oplysninger og forsøge at skrinlægge problematiske aktiviteter.

I rapporten skriver Tilsynet, at problemerne har stået på siden 2014 og frem til sommeren 2020.

Thomas Ahrenkiel var indtil december 2015 chef for Forsvarets Efterretningstjeneste.

Fire ledere fjernet

Thomas Ahrenkiel er den fjerde ledende medarbejder i Forsvarets Efterretningstjeneste, der er blevet fritaget fra tjeneste.

Også hans efterfølger i Forsvarets Efterretningstjeneste, Lars Findsen, er blevet fritaget for tjeneste. De to øvrige personer, som er blevet fritaget for tjeneste er unavngivne ledende medarbejdere.

Sagen har vakt opsigt mandag, hvor forsvarsminister Trine Bramsen (S) åbner undersøgelse af sagen. Det samme har flere andre partier, som vil til bunds i sagen, krævet.

Thomas Ahrenkiel fungerede indtil 1. august som departementschef i Forsvarsministeriet.

30. juni kom det frem, at Ahrenkiel stoppede i Forsvarsministeriet for at blive Danmarks ambassadør i Berlin.