Coronavirus

Hundredvis af festglade unge mødes til hemmelige fester

Natklubber skal holde lukket på grund af øget risiko for spredning af smitte med coronavirus. Men de unge fester alligevel til piratfester.

Hundredvis af festglade unge trodsede natten til søndag forsamlingsforbuddet og deltog i såkaldte piratfester – organiserede fester mod betaling. Det kan TV 2 dokumentere efter optagelser til henholdsvis to piratfester på Refshaleøen i København og én i Sølvgade i Indre By.

Festerne bliver holdt på hemmelige og afsidesliggende steder, hvor der både er dj, dansegulv og ulovlig alkoholservering.

TV 2 har kendskab til en lang række arrangører i København, der det seneste halve år har holdt piratfesterne. Det sker, samtidig med at diskoteker bliver holdt lukket på grund af risiko for smitte med coronavirus.

Arrangør: Mange unge har ikke noget at lave

Natklubber skal holde lukket på grund af øget risiko for spredning af smitte med coronavirus. Men de unge fester alligevel til piratfester.

En af arrangørerne af nattens fester ønsker at være anonym, men han oplyser til TV 2, at festerne bliver arrangeret for at give de mange unge, der under coronakrisen ikke har noget at lave, en mulighed for at slippe væk fra det hverdagsliv, som pandemien har skabt.

- Jeg forstår, at politiet og kommunerne gør deres job og forsøger at holde alt (smittetallet, red.) nede. Men en løsning ville være, at kommunerne sammen med dem, der laver denne slags fester, laver noget organiseret for at gøre det hele mere sikkert, siger han til TV 2.

Adspurgt om, hvorvidt han ikke også har et ansvar for at minimere spredningen af coronavirus, svarer arrangøren, at alle deltagere til festerne bliver bedt om at holde afstand og at bære masker.

- Men alle har også selv et ansvar for dem selv. Jeg presser ingen til at komme. Vi inviterer en lille gruppe mennesker, og det er en åben plads, siger han og bekræfter, at der er mange af denne slags fester i både Danmark, Sverige og Tyskland.

Brancheforening er bekymret

Man er i Horesta bekymret, fordi store mængder unge mennesker samles på steder, hvor der ikke er professionelt personale og professionelle rammer, som det ifølge hende er tilfældet på landets natklubber og barer.

I brancheforeningen Horesta, der organiserer natklubber og barer, har man længe kendt til, at det danske og især københavnske natteliv har været åbent i form af piratfester, på trods af at diskoteker og barer har været lukket.

- Der er forskellige grupper på Facebook, som man kan finde og melde sig ind i for at finde de her fester. Vi ved, de eksisterer, og at det længe har eksisteret, siger Annette Hyldebrandt, der er chef for turisme- og oplevelsesøkonomi i Horesta.

Hun oplyser samtidig, at man i Horesta er bekymret, fordi store mængder unge mennesker samles på steder, hvor der ikke er professionelt personale og professionelle rammer, som det ifølge hende er tilfældet på landets natklubber og barer.

Horesta er i tæt dialog med de danske myndigheder og politiet, om hvordan man i nattelivet kan sikre en sikker genåbning, oplyser Annette Hyldebrandt til TV 2.

For at deltage skal man indbetale donation

Indbetalingerne bliver kaldt donationer, men den holder ikke ifølge indsamlingsloven, oplyser formanden for indsamlingsnævnet, Christian Lundblad.

Arrangørerne har holdt fester på steder som Amager Fælled, Refshaleøen og Sydhavnstippen i København.

For at deltage i piratfesterne skal man ofte indbetale et beløb via MobilePay til arrangørerne.

Indbetalingerne bliver kaldt donationer, men den holder ikke ifølge indsamlingsloven, oplyser formanden for indsamlingsnævnet, Christian Lundblad.

- Donationer er typisk noget, man giver frivilligt og uden at få noget igen. Og her betaler man penge for at deltage i og få adgang til en fest. Det minder mere om en entré – det er ikke en donation. Beløbets størrelse gør ingen forskel, siger han til TV 2.

Politi rykker ud i det omfang, det er muligt

Københavns Politi oplyser til TV 2, at de ”i det omfang, det er muligt i forhold til andre politiopgaver”, rykker ud til arrangerede fester, hvor forsamlingsforbuddet blandt andet ikke bliver overholdt.

- Vi har i de seneste uger haft et stort fokus på musik og støj til ulempe i det offentlige rum, og selvom antallet af anmeldelser har været historisk højt – har vi disponeret personale til langt hovedparten af anmeldelserne, oplyser politiet.

Statens Serum Institut har i sine risikovurderinger angivet, at størstedelen af de kendte risikofaktorer for smittespredning er til stede ved superspreder-events som eksempelvis fester i nattelivet.

Det gælder blandt andet mange mennesker på lidt plads og ved "tab af kontrol" for eksempel på grund af alkohol og animeret stemning.

Netop af den årsag har regeringen besluttet, at man ikke må mødes flere end 100 mennesker på ét sted, ligesom diskoteker og barer fortsat ikke må have åbent hele natten.

De seneste tre uger har 40 procent af de konstaterede coronatilfælde i Danmark været blandt personer mellem 20- 39 år. Det viser tal fra Statens Serum Institut.