Samfund

Mange samlet til alternativ pride i København

Op mod 1000 mennesker var samlet, da de var flest, vurderer politiet.

I løbet af lørdagen har en hel del mennesker været samlet på Nørrebro i København til en demonstration arrangeret af Nørrebro Pride.

Og det er foregået helt uden problemer, melder politiet.

- Det forløber fredeligt og i god stemning, og vi er til stede for at assistere den her pride-demonstration med at nå frem fra Nørrebro Station til Folkets Plads, siger Jesper Frandsen, vagtchef ved Københavns Politi, til TV 2.

Arrangørerne havde forinden bedt deltagere om at bære mundbind af hensyn til coronasituationen, og billeder viser, at flere har taget opfordringen til sig. Det billede bekræftes af politiet.

- Vi har kunnet konstatere, at langt de fleste har været iført mundbind under den her demonstration, siger Jesper Frandsen.

Ikke over 1000

Forsamlingsforbuddet på 100 personer gælder ikke ved demonstrationer. Men politiet oplyser, at det er i dialog med lederen af optoget, og at covid-19 indgår i den dialog.

Politiet har ikke lavet et præcist skøn af, hvor mange der har deltaget i optoget, men vurderer, at der ikke har været flere end 1000, da der var flest.

Demonstrationsledelsen havde fra start en intention om at sende demonstrationen afsted i mindre grupper, men ifølge vagtchefen viste det sig ikke praktisk muligt, da demonstrationen først gik i gang.

Nørrebro Pride er et alternativ til den meget større Copenhagen Pride, der sidste år havde deltagelse af 35.000 personer.

Den beskriver sig selv som en LGBTQ+ -organisation, der sætter sætter BIPoC's i centrum. BIPoC er en forkortelse for Black, Indigenous, People of Colour (sorte, oprindelige folk og farvede personer).

Det har vakt opsigt, at Nørrebro Pride ville inddele deltagerne efter hudfarve i 20 ”blokke". For eksempel var den forreste blok reserveret til QTBIPoCs, som er BIPoCs, der er queer eller transkønnede. Imens var "hvide allierede" henvist til den bagerste blok.

Organisationen skriver om sig selv, at den "blev skabt for de af os, der er sorte/oprindelige folk/farvede personer, for at tilbageerobre selve priden".

- Derfor vil vi altid være i forreste række, fortsætter det.

Copenhagen Pride-parade aflyst

Mens Nørrebro Pride gennemførte sin demonstrationen, har Copenhagen Pride i år besluttet ikke at gå i optog gennem København.

I stedet har man lavet en digital parade og en række andre initiativer, hvor det ikke er nødvendigt at samle mange mennesker.

- Vi har valgt at forsøge at være så bevidste om den situation, vi er i, og vi synes, det er bedst, vi er sammen hver for sig, siger bestyrelsesmedlem i Copenhagen Pride Benjamin Hansen til TV 2.

Samtidig bakker han op om den alternative pride på Nørrebro.

- Nørrebro Pride er en parallel-pride til vores, og vi synes, at jo mere pride jo bedre. Vi kører inden for vores principper, de kører inden for deres, men vi elsker pride - også Nørrebro Pride, siger han.

Nørrebro Pride-demonstrationen begyndte klokken 12 og fortsætter ifølge arrangørernes Facebook-side til klokken 20.