Kronprinsesse Mary på Pride: - Her kan du være præcis den, du er

Kronprinsessen skrev historie, da hun var lørdagens hovedtaler på Copenhagen Pride, som i år var uden den sædvanlige parade.

Danmark er et land, man kan være stolt af at bo i.

Sådan lød det fra kronprinssese Mary, da hun lørdag stillede op som aftenens hovedtaler ved Copenhagen Pride.

- Man kan se, hvor langt vi er kommet. At der er nye veje at gå, og at solidaritet er mere relevant end nogensinde, lød det fra kronprinsesse Mary på en tv-transmitteret tale, hvor hun også talte om Danmarks anseelse ude i verden.

- Jeg mærker det på rejser, hvor jeg overalt i verden bliver mødt med beundring over, at vi i Danmark tør gå forrest i at sikre rettigheder for alle - uanset køn, kønsidentitet og seksualitet, sagde Kronprinsesse Mary.

Det er første gang nogensinde, at en kongelig person har stillet sig i spidsen for et stort internationalt LGBT+-arrangement.

Danmark spiller en vigtig rolle

I sin tale ved lørdag aftens Pride Show brugte kronprinsessen også anledningen til at minde om Copenhagen 2021, hvor hun understregede, hvor vigtig en rolle, Danmark kan spille i kampen for ligestilling globalt.

- Så vi skal stå sammen om at sende Copenhagen 2021-budskabet ud til hele verden: at her kan du føle dig inkluderet og være lige præcis den, du er, siger Kronprinsesse Mary og fremhæver Danmark som en forpost.

- Vi skal fortsat være et foregangsland. For selvom vi skriver 2020, er alt for mange LGBTI+-personer rundt omkring i verden fortsat ofre for had, vold, diskrimination, mobning og nedværdigende behandling. Og det kan vi og må vi ikke acceptere.

Normalt har paraden bevæget sig igennem København for at hylde LGBT+-miljøet.

Paraden, som er en klassisk del af Copenhagen Pride, er dog i år blevet aflyst på grund af coronavirus. Og derfor har både optrædende og kongelige optrådt via en skærm.

- Solidaritet er mere relevant end nogensinde. Og der er mere behov end nogensinde for at stå sammen om at være dem, vi er, sagde kronprinsessen.

Stolt over at bo i Danmark

Samtidig understregede kronprinsessen, at hun er stolt over at bo i Danmark.

- Vi har stadigvæk vores udfordringer i Danmark. Men som jeg har sagt igen og igen, er jeg stolt af at bo i et land, som er foregangsland. Et land, som taler højt om respekt for håndhævelse af rettigheder for LGBTI+-personer ude omkring i verden.

Foruden protektorrollen ved Copenhagen 2021 har kronprinsessen tidligere gjort sig bemærket ved regnbue-events.

I 2019 deltog hun ved Danish Rainbow Awards, som er LGBT+-miljøets store årlige prisuddelingsshow, hvor personer, virksomheder og organisationer, der har gjort en positiv forskel for LGBT+-miljøet bliver hyldet.

I 2016 gik prinsesse Marie som den første danske kongelige med i Pride-paraden som protektor for AIDS-fondet.