Coronavirus

Myndighederne sløsede med at orientere om nyt deltagerloft ved begravelser, siger bedemænd

Bedemændenes talsmand opdagede ved en tilfældighed nye grænser for deltagertal ved begravelser.

Myndighederne har været for dårlige til at orientere om det ny deltagerloft på 200 personer ved begravelser.

Det siger direktøren for bedemændenes brancheorganisation til TV 2.

Den mangelfulde orientering kan være medårsag til, at der kom et alt for stort antal sørgende, da en 22-årig mand torsdag blev begravet på Vestre Kirkegård i Aarhus torsdag.

- Jeg er lidt undrende over, at man indfører nye regler, men ikke orienterer os, siger Ole Jakobsen, direktør for Danske Bedemænd. Selv opdagede han først stramningen onsdag, da han kiggede de ny lovtekster igennem. På det tidspunkt var reglen indført.

Regler strammet

Henover sommeren har der ikke været noget loft for deltagere ved begravelser og bisættelser. Men reglerne blev strammet i august under de politiske forhandlinger om indførelse af en ny fase 4 med opjusterede regler for begrænsning af coronasmitte.

Deltagerloftet trådte i kraft tirsdag på baggrund af debatten om en muslimsk begravelse i slutningen af juli med omkring 500 deltagere. Begravelsen blev mistænkt for at have været med til at sprede coronavirus blandt somaliere. Det blev aldrig bevist, at der var en direkte kobling, men godt to uger senere var deltagerloftet en realitet.

- Loftet er ikke blevet meldt tydeligt ud. Der har været meget fokus på mundbind, siger Ole Jakobsen.

Familien bad om begrænset fremmøde

Ved begravelsen torsdag i Aarhus nåede familien til den afdøde dog at blive informeret om, at der var indført deltagerloft. Ifølge den afdødes søster, Halla al-Souki, bad den nærmeste familie derfor andre familiemedlemmer om, at begrænse deres fremmøde. Men der kom også mange venner og fjernere bekendte til den afdøde 22-åriges begravelse.

- Det var alle hans bekendtskaber, der kom, og det har de også ret til. Det er en begravelse. Ikke en fest, siger Halla al-Souki.

Torsdag ved 14-tiden strømmede folk til Vestre Kirkegård, hvor den muslimske gravplads er placeret, og deltagertallet nåede ifølge familien op på omkring 1.000 deltagere. Flere gange greb politiet ind for at få spredt folk.

Ofte 500 deltagere

Det kan være svært at tilrettelægge deltagertallet ved muslimske begravelser, fordi det ofte er en meget bred kreds, der dukker op. Det bekræfter bedemand Lars Kingo, der stod for torsdagens omdiskuterede begravelse i Aarhus.

- Den nærmeste familie kendte til begrænsningerne. Men ellers tror jeg ikke, folk vidste det, siger Lars Kingo.

Han påpeger, at det ny loft primært kommer til at være aktuelt ved muslimske begravelser.

- Jeg har været til begravelser, hvor deltagere har sagt til mig: Jeg har aldrig mødt den afdøde. Når jeg har spurgt, hvorfor de så kommer, siger de: Det er for at ære den døde. Det er en bror, der er død, forklarer Lars Kingo.

Typisk kommer der ifølge bedemanden under 200 deltagere til traditionelle kristne begravelser. Når det gælder muslimske begravelser, ligger tallet ofte omkring 500. Det tal så man både ved begravelsen i slutningen af juli i Aarhus og også ved en begravelse samme sted i maj, da forfatteren Yahya Hassan blev begravet.

Folks eget ansvar

Det aarhusianske byrådsmedlem Ali Noor, der er født i Somalia, er enig i, at muslimske begravelser ofte er store tilløbsstykker:

- Det er prestige, hvis der kommer mange. Hvis nogen er døde, så kommer man. Det er tradition, lyder det.

Da Ali Noors egen mor døde, glædede han sig da også over det store fremmøde ved begravelsen. Han bakker dog fuldt op om at begrænse fremmødet til begravelser under den nuværende coronakrise.

Hvem skal sørge for, at deltagertallet kommer ned?

- Det skal folk selv. Man kan dø af corona.