Coronavirus

Manglende brug af mundbind kan udløse bøde på 2500 kroner

Kravet om mundbind er blevet til på baggrund af en anbefaling fra Sundhedsstyrelsen.

Det kan straffes med bøde, hvis man nægter at forlade et offentligt transportmiddel, efter man er blevet bedt om det på grund af manglende mundbind.

Det fremgår af en bekendtgørelse på retsinformation.dk.

- Med bøde straffes den, der ikke forlader transportmidlet, jf. § 1, eller stationen m.v., jf. § 2, stk. 1, efter at være blevet bortvist i forbindelse med den håndhævelse, som transportvirksomheder m.v., jf. § 6, foretager af kravet om mundbind eller visir efter rejseregler, ordensregler eller lignende, jf. § 6, nr. 1 og 3, lyder det.

Personale i eksempelvis tog og bus har ret til at bortvise personer, der rejser uden mundbind eller visir. Nægter man at efterleve dette, kan det altså straffes med bøde.

Og det er ikke en lille bøde. På et pressemøde fredag eftermiddag oplyser transportminister Benny Engelbrecht (S), at bøden lyder på 2500 kroner. Ministeren understreger, at dialog vil være første værktøj.

Et landsdækkende krav om mundbind i den offentlige transport træder i kraft lørdag og ophører ifølge bekendtgørelsen 31. oktober 2020.

Kan fjernes ved "anerkendelsesværdigt formål"

Kravet kommer til at gælde alle danskere over 12 år, der befinder sig i tog, metro, bus, taxier og færger samt på stationer og terminaler tilhørende transportmidlerne.

Kravet gælder imidlertid ikke for personer med nedsat bevidsthedsniveau, fysiske eller mentale svækkelser.

Af bekendtgørelsen fremgår det, at mundbindet kan fjernes, hvis der er en "anerkendelsesværdig årsag til det". Det kunne være kortvarig indtagelse af mad og medicin samt ved identifikation eller vejrtrækningsbesvær.

Desuden bliver ansatte i den offentlige trafik pålagt at bære mundbind, så længe de befinder sig i transportmidlet eller på en station.

Minister: Husk den sunde fornuft

Transportminister Benny Engelbrecht (S) håber og tror dog på, at alle vil følge reglerne - uden det skal føre til bøder.

Der kan dog "opstå spørgsmål", som man må tage hen ad vejen, lyder i et skriftlig svar til nyhedsbureauet Ritzau.

Hvad er covid-19 og coronavirus?

  • Corona er en familie af virusser, der kan være årsag til milde forkølelser, men også til alvorlige infektioner i luftvejene. De almindelige CoV er globalt udbredte og forekommer hyppigst efterår og vinter.
  • Der findes nu seks forskellige CoV, som kan smitte mennesker. MERS og SARS er mest sjældne og alvorlige.
  • Den aktuelle virus hedder SARS-CoV-2  (Severe acute respiratorysyndrome coronavirus 2) og havde sit udbrud fra Kina i december 2019. 
  • Verdenssundhedsorganisationen, WHO), meddelte 11. februar 2020, at den sygdom, man får af den nye virus, har navnet covid-19 (coronavirus disease 2019).

- Vi har med bekendtgørelsen lavet nogle klare rammer, men der vil også kunne opstå spørgsmål, som vi må tage løbende. Det vigtigste for mig er, at alle husker den sunde fornuft, og at vi for vores egen eller hinandens skyld ikke forsøger at omgå reglerne.

Kravet om mundbind i offentlig transport blev præsenteret lørdag 15. august på baggrund af en anbefaling fra Sundhedsstyrelsen.

Gennem hele coronakrisen har de danske sundhedsmyndigheder ellers fastholdt, at der ikke findes nogen studier, der entydigt peger på, at mundbind har en reel effekt mod spredningen af covid-19.

Derfor var Danmark ét af de blot 26 lande, der holdt fast i sin politik om ikke at anbefale brugen af mundbind. Sådan lød det frem til 31. juli.

Derfra lød anbefalingen, at mundbind med fordel kan bruges i kollektiv trafik på særlige tidspunker, hvor det kan være svært at holde afstand til andre passagerer. Det var en anbefaling - og ikke et krav.