Legesyg delfin er ny træningsmakker for dansk SUP-surfer - dukker op når han træner
Chancen for at se delfiner i danske farvande er blevet større de seneste fem år, men synet er stadig fortryllende.
En delfin i danske farvande er ikke længere nogen sensation. Men at stifte bekendtskab med den samme delfin gennem uger og måneder er alligevel sjældent.
Når Niklas Hjelm Hansen fra Aalborg stævner ud på sit paddleboard for at træne i Limfjorden, har han i år fået selskab af en særdeles livlig "makker".
Delfinen kommer næsten som kaldet. Eller i hvert fald, når den fornemmer, at manden på paddleboardet er i nærheden.
- Gennem de sidste par måneder har jeg nok set den 15-20 gange, fortæller Niklas Hjelm Hansen til TV 2.
Delfinen er så vidt vides den eneste af sin art, der huserer i Limfjorden omkring Aalborg. Og den har flyttet sig med tiden, fortæller Niklas Hjelm Hansen.
- For tre måneder siden hørte jeg, at delfinen var ude ved Gåser (27 kilometer øst for Aalborg, red.), hvor den tit befandt sig omkring en bøje. Jeg padlede derud en dag, og så dukkede den pludselig op.
Har flyttet nærmere byen
Delfinen har siden flyttet sig nærmere Aalborg. Men den dukker stadig op, når Niklas Hjelm Hansen skærer gennem vandet på sit bræt.
- Den virker meget humørfyldt og nærmest legesyg, men kommer mest om aftenen. Den kommer så tæt på mig, at jeg indimellem må passe lidt på, hvor jeg har min paddel, som er lavet af kulfiber og har ret skarpe kanter, for jeg vil nødigt skade dyret, fortæller Niklas Hjelm Hansen.
Naturformidler Sebastian Klein har set delfinen i Aalborg og fortæller til TV 2, at den allerede i maj var aktiv omkring bøjen ved Gåser.
- Der må være nogle særlige muligheder for at finde føde lige dér. Der var tale om et udvokset eksemplar af arten almindelig delfin. Det kan være en strejfer, som formentlig er søgt væk fra sin flok eller også kommet væk, det kan vi ikke vide noget om, siger Sebastian Klein til TV 2, som nøje følger delfinernes bevægelser og indtog i danske farvande.
Delfinerne er da også blevet et hyppigere syn.
- Og det kan måske skyldes klimaforandringer, men det skal man generelt være forsigtig med at fastslå, for vi ved, at delfiner har været her i større antal tidligere, siger han.
Havde forgænger i 2018
Det er ikke første gang, Limfjorden lægger vand til en delfin.
I oktober 2018 havde en lidt større en af slagsen bevæget - eller måske forvildet - sig ind i det nordjyske sund. Men det var som om, den blev mættet af virakken og opmærksomheden fra motoriserede sejlere, inden den forsvandt igen, fortæller Niklas Hjelm Hansen.
Det samme er sket i Svendborgsund, hvor en delfin tidligere på året trak næsen til sig. Måske fordi bådejere for længe havde været et forstyrrende element.
Ifølge Sebastian Klein holder delfiner generelt meget af de menneskeskabte bevægelser på vandet. Og de er ret fortrolige med mennesker.
- Delfiner er hverken sky eller har nogen frygt for mennesker, og det er der en god grund til. Mennesker kan jo godt lide delfiner og gør dem ikke noget, så de er ikke bange. Samtidig kan de godt lide både og mærke deres fart i vandet, lige som delfinerne også gerne holder sig til i nærheden af hvaler, fordi der kan være fødemuligheder.
I Svendborgsund var der meget motoriseret bådtrafik omkring hvalen, og det kan forstyrre den i jagten på fisk. Samtidig kan det stresse delfinen på grund af den fintfølende hørelse.
Niklas Hjelm Hansen vil også gerne tage ekstra hensyn til sin adrætte træningsmakker.
- Derfor er jeg også ret opmærksom på, at det skal foregå på delfinens præmisser, siger han om "sin" delfin i det nordjyske.