Coronavirus

Lægeformand går imod Heunickes plan om flere coronatest

Sundhedsministeren har opfordret til at lade sig teste ved "blot den mindske mistanke" og vil nu igen øge testkapaciteten i Danmark.

I øjeblikket bliver der foretaget omkring 30.000 coronatest om dagen. Men mange steder er der lang ventetid, og derfor håber sundhedsminister Magnus Heunicke, at man ud på efteråret kan nå op på 50.000 daglige test.

Men den vision giver ikke mening for Christian Freitag, formand for Praktiserende Lægers Organisation.

- Jeg vil gerne udfordre ambitionen om, at jo flere jo bedre. Vi er ikke vant til at have mål for, hvor mange vi skal undersøge for et eller andet, vi er vant til, at det er en faglig vurdering, der afgør, om folk skal testes eller ej, siger han.

Ifølge lægeformanden skyldes den aktuelle belastning på testsystemet, at alt for mange raske mennesker lader sig teste. Nogle endda med jævne mellemrum, selvom der ikke er en konkret begivenhed eller grund til at tro, at man skulle være blevet smittet.

- Vi har fået plantet en bekymring hos rigtig mange borgere. Der er ikke tvivl om, at der er nogen, der har taget det her meget til sig og nærmest lagt det ind i nogle rutiner at blive testet, siger Christian Freitag.

Har du jævnligt ladet dig teste for coronavirus? Så vil TV 2 gerne høre fra dig - du kan kontakte TV 2s journalist her.

Pres kan vokse i efteråret

Hvis man har symptomer på covid-19, skal man testes på en af sygehusenes testklinikker og tage kontakt til egen læge for at blive henvist til en test. Børn under 12 år kan, uanset om de har symptomer eller ej, kun få tid til test efter henvisning fra en læge.

Men alle voksne borgere har siden maj selv kunnet bestille tid til coronatest i de hvide testtelte som led i den nationale teststrategi om markant øget testning bredt i befolkningen.

- Det er vi ikke vant til i sundhedsvæsenet. Her er vi vant til at tænke os godt om, før vi udløser ressourcer. Det er det, vi beder sundhedsmyndighederne om at se på, i forhold til om der fortsat skal være fuldstændig "åbent for hanerne", når det vedrører test, siger Christian Freitag.

Hans bekymring bliver ikke mindre af, at vi er på vej ind i et halvår, hvor presset på at blive testet kun vil blive større.

- Det er ikke sikkert, at det er de rigtige, der bliver testet, og vi beder myndighederne om at sætte sig ned og lave en plan, der rækker lidt længere frem end en måned, så vi ikke overbelaster en del af sundhedsvæsnet, fordi alt skal stå i testningens navn, lyder det fra PLO-formanden.

Telefoner lagt ned af forældre

Den seneste tid er telefonerne hos de praktiserende læger, ifølge formanden, blevet lagt ned af danskere med spørgsmål om coronatest.

Særligt mange forældre ringer om muligheden for test af deres børn, og presset er kun blevet større efter skolestarten.

Her er der i mange skoler landet over konstateret smitte hos elever, hvilket har medført, at hele klasser eller årgange er blevet sendt hjem og først må møde ind igen, når de har en negativ coronatest, selvom de er symptomfri.

For lang ventetid

Da Sundheds- og Ældreministeriet i maj åbnede for, at alle voksne borgere skulle kunne bestille test for covid-19, opfordrede sundhedsministeren til, at alle bør lade sig teste, hvis man har "blot den mindste mistanke om, at man har været udsat for smitte med covid-19".

Regeringen og Folketinget har et mål om, at 80 procent skal have adgang til en test inden for et døgn. Over for DR erkendte Magnus Heunicke torsdag, at ventetiden er for lang, og svaret er altså, at udbygge testkapaciteten.

Fredag klokken 11.30 er der pressemøde om coronasituationen i Danmark, hvor blandt andre sundhedsministeren deltager.