Heunicke: Ikke alle skal lade sig teste

Sundhedsministeren forsikrer om, at der er test nok til dem, der har mest brug for det.

Selvom næsten alle kan tilmelde sig en coronatest uden at have symptomer, er det ikke alle danskere, der skal lade sig teste, siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

- Hvis man er rask og ikke har grund til at tro, at man er syg, er der ingen grund til at lade sig teste, siger Heunicke på et pressemøde fredag.

Ministerens udmelding kommer, efter at formanden for Praktiserende Lægers Organisation (PLO), Christian Freitag, fredag har udtrykt kritik af, at for mange raske lader sig teste uden grund og øger presset på testsystemet.

Heunicke fortæller, at han som andre også har hørt om eksempler, hvor nogle enkeltpersoner lader sig undersøge næsten hver anden dag. Det vil han se nærmere på, om der skal sættes ind mod.

Han siger, at man skal lade sig teste, hvis man er syg. Derudover bør man lade sig teste, hvis man har mistanke om, at man kan være smittet, eller hvis man skal være i selskab med sårbare personer, der ikke kan tåle at blive smittet med coronavirus.

Test reserveret til syge og sundhedspersonale

I øjeblikket bliver der foretaget omkring 30.000 coronatest om dagen. Men nogle steder er der lang ventetid, og derfor håber sundhedsminister Magnus Heunicke, at man ud på efteråret kan nå op på 50.000 daglige test.

- Vores mål er en bred samfundstestning. Vi tester meget, og målet er, at vi skal teste endnu mere, siger Heunicke på pressemødet.

Han forsikrer samtidig om, at der er afsat test til folk med symptomer, nære kontakter til smittede og sundhedsmedarbejdere, så man ikke løber tør for test til dem, der har mest behov for det.

Pres kan vokse i efterĂĄret

Hvis man har symptomer på covid-19, skal man testes på en af sygehusenes testklinikker og tage kontakt til egen læge for at blive henvist til en test. Børn under 12 år kan, uanset om de har symptomer eller ej, kun få tid til test efter henvisning fra en læge.

Men alle voksne borgere har siden maj selv kunnet bestille tid til coronatest i de hvide testtelte som led i den nationale teststrategi om markant øget testning bredt i befolkningen. Det er denne brede teststrategi, som PLO's formand altså sætter spørgsmålstegn ved.

- Det er vi ikke vant til i sundhedsvæsenet. Her er vi vant til at tænke os godt om, før vi udløser ressourcer. Det er det, vi beder sundhedsmyndighederne om at se på, i forhold til om der fortsat skal være fuldstændig "åbent for hanerne", når det vedrører test, siger Christian Freitag.

Hans bekymring bliver ikke mindre af, at vi er på vej ind i et halvår, hvor presset på at blive testet kun vil blive større.

- Det er ikke sikkert, at det er de rigtige, der bliver testet, og vi beder myndighederne om at sætte sig ned og lave en plan, der rækker lidt længere frem end en måned, så vi ikke overbelaster en del af sundhedsvæsnet, fordi alt skal stå i testningens navn, lyder det fra PLO-formanden.

Regeringen og Folketinget har et mål om, at 80 procent skal have adgang til en test inden for et døgn. Over for DR erkendte Magnus Heunicke torsdag, at ventetiden er for lang, og svaret er altså, at udbygge testkapaciteten.