Coronavirus

2,4 millioner danskere er sikret vaccine efter ny aftale

Målet er at sikre alle danskere og EU-borgere en vaccine, derfor arbejdes der på at indgå samarbejder med flere vaccineudviklere.

En stor del af danskerne er sikret en fremtidig coronavaccine, efter Danmark er gået med i den forhåndsaftale, som EU har indgået.

Det fortæller sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på fredagens pressemøde.

Aftalen skal sikre vaccine til 40 procent af EU's befolkning, og det betyder samtidig, at cirka 2,4 millioner danskere kan blive vaccineret. Der er også sikret tilsvarende doser til Grønland og Færøerne.

Målet er dog, at alle danskere skal kunne få en vaccine.

Pengene skal fremskynde processen

Der er allerede et samarbejde på tværs af EU-landene, hvor der er afsat 20 milliarder kroner til at investere i de virksomheder, der arbejder på udviklingen af vaccinen, fortæller Thomas Senderovitz, direktør i Lægemiddelstyrelsen.

- I alle de her udfordringer, vi har, er det rart, at der på et tidspunkt kommer en mulighed for at få bugt med den her sygdom, siger han.

- Pengene bliver brugt til at fremskynde processen og øge sandsynligheden for, at EU’s borgere og dermed også danske borgere kan få adgang til vaccination, når og hvis vi når vaccinen, og den bliver godkendt.

Vi er ikke jubeloptimister

Aftalen er indgået med medicinalvirksomheden AstraZeneca, og ifølge Lægemiddelstyrelsens direktør er det blot den første, som EU-kommissionen regner med at lande på EU-borgernes vegne. Der arbejdes på at komme med i flere aftaler.

- Det er fornuftigt, fordi så satser vi ikke alle vores penge på én hest. Vi har forhandlinger med en lang række projekter og firmaer med forskellige vaccineteknologier, siger han.

Arbejdet med en vaccine mod covid-19 slår alle rekorder - der er virkelig "blevet sat turbo på", mener Thomas Senderovitz, der dog understreger, at det afgørende er, at sikkerheden er i top, og at vaccinen er gennemtestet.

- Vi er forsigtige optimister, men ikke jubeloptimister. Så vi tror på, at vi kan begynde at vaccinere danskere allerede næste år. Hellere tidligt end senere, tættere kan jeg ikke komme på det, siger han.

Ingen tvang

På pressemødet bliver direktøren i Lægemiddelstyrelsen også spurgt til et pessimistisk bud på udsigten til en vaccine. Men med de mange projekter, der er i gang, skal der gå meget galt, hvis ikke vi har en vaccine i midten af næste år, lyder hans svar.

Når den tid kommer er det vigtigt, at mange lader sig vaccinere, for at vaccinen har en effekt, lyder det fra sundhedsministeren.

Han understreger dog, at der bliver tale om et tilbud og ikke om tvang.