Samfund

Udenrigsministeriet lukker for to nye lande

Udover Monaco og Finland forventer Udenrigsministeriet også snart at fraråde rejser til Slovenien. Det skyldes smitten i Danmark.

Udenrigsministeriet fraråder nu også alle ikke-nødvendige rejser til Monaco og Finland.

Det fremgår af de rejsevejledninger, der netop er blevet opdateret. I forvejen frarådede Udenrigsministeriet alle ikke-nødvendige rejser til Andorra, Belgien, Bulgarien, Luxembourg, Malta, Rumænien og Spanien.

Mens Monaco bliver lukket som følge af stigende smittetal i det lille fyrstendømme, fraråder Udenrigsministeriet rejser til Finland, efter landet blandt andet har indført karantænekrav for folk, der rejser dertil.

Derudover gør Udenrigsministeriet opmærksom på, at Slovenien kan blive tilføjet listen af lande, man fraråder alle ikke-nødvendige rejser til.

- Den slovenske regering ventes snarligt at udmelde, om der skal indføres indrejserestriktioner for en række lande, heriblandt Danmark. Såfremt Danmark omfattes, vil Udenrigsministeriet på den baggrund fraråde alle ikke-nødvendige rejser til Slovenien, står der i pressemeddelelsen fra Udenrigsministeriet.

- Vi kan ikke helt selv styre den her opdatering

Den 13. marts frarådede Udenrigsministeriet alle ikke-nødvendige rejser ud af Danmark. Årsagen var den globale coronapandemi.

Siden er der gradvist blevet åbnet op de seneste måneder på baggrund af blandt andet smittetryk og lokale restriktioner i de enkelte lande.

Siden slutningen af juni har det gjaldt, at et land skulle have under 20 nye coronatilfælde på en uge per 100.000 indbyggere for at åbne op.

Stiger antallet af smittede til over 30 nye tilfælde om ugen per 100.000 indbyggere, vil Udenrigsministeriet igen fraråde alle ikke-nødvendige rejser til landet.

Derudover kan forskellige indrejserestriktioner sende et land fra gult til orange i Udenrigsministeriets rejsevejledning.

- Vi kan ikke helt selv styre den her opdatering hver torsdag, for der er også andre lande, der holder øje med vores smitteudvikling, siger Erik Brøgger Rasmussen, der er direktør for Udenrigsministeriets Borgerservice.

Karantæne for lukkede lande

Rejsevejledningerne er som udgangspunkt kun vejledende, og man har derfor ikke pligt til at rette sig efter dem.

Men Udenrigsministeriet opfordrer kraftigt til, at man går i selvisolation eller karantæne i 14 dage, hvis man kommer hjem fra et af de ”lukkede” områder. Opfordringen bortfalder dog, hvis landet er orange på grund af indrejserestriktioner, sådan som det er tilfældet med blandt andet Finland.

Derudover opfordrer Udenrigsministeriet til, at man lader sig teste, når man komme hjem.

- Såfremt testen er negativ, kan du afbryde de 14 dages selvisolation, som ellers er gældende ved hjemkomst fra udlandet, skriver Udenrigsministeriet på sin hjemmeside.