Coronavirus

Tidligere har de afvist det - nu overvejer Udenrigsministeriet regionale rejsevejledninger

Særligt Spanien, hvor Udenrigsministeriet fraråder alle ikke-nødvendige rejser til, vækker debat.

I slutningen af juli afviste Udenrigsministeriet at lave regionale rejsevejledninger.

Der manglede data, og det var for administrativt tungt, lød det blandt andet.

Men nu åbner udenrigsminister Jeppe Kofod (S) for, at områder eller regioner af bestemte lande kan blive åbnet, selvom det nationale smittetal egentlig betyder, at Udenrigsministeriet fraråder rejser dertil i sin rejsevejledning.

- I tæt dialog med andre relevante myndigheder ser Udenrigsministeriet aktuelt på, om der kan etableres det fornødne grundlag for en regional tilgang, lød det fra ministeren i et svar til Folketinget fra tidligere på ugen.

Ny vejledning trådte i kraft

Det er Udenrigsministeriet, der udarbejder rejsevejledningerne, hvor et land enten kan blive betragtet som ”gult”, ”orange” eller ”rødt”.

Når et land er gult, opfordrer Udenrigsministeriet til, at man udviser ekstra forsigtighed. Hvis et land er orange, fraråder de alle ikke-nødvendige rejser til landet. Er det rødt, er det alle rejser til landet, Udenrigsministeriet fraråder.

Da coronapandemien tilbage i marts kom til Danmark, gjorde Udenrigsministeriet først en række områder i Italien, Kina, Sydkorea og Østrig røde. Men 13. marts ændrede Udenrigsministeriet sine anbefalinger, så man i stedet frarådede ikke-nødvendige rejser til alle lande i verden.

I juni blev den vejledning for første gang ændret, da der blev åbnet for rejser til Norge, Tyskland og Island. I slutningen af måneden trådte en ny model for rejsevejledningerne i kraft, hvor vejledningerne i stedet blev baseret på antal nye smittetilfælde i det enkelte land.

Samtidig blev en såkaldt ”nordisk mekanisme” introduceret, der betød, at danskere godt kunne rejse til eksempelvis regioner i Sverige, der var mindre hårdt ramt af coronasmitte.

Nedlukning af Spanien møder kritik

I dag afgør Udenrigsministeriet om lande i Europa skal være gule eller orange på baggrund af nationale smittetal, der opdateres en gang om ugen af Statens Serum Institut. I øjeblikket frarådes alle ikke-nødvendige rejser til Andorra, Belgien, Bulgarien, Finland, Monaco, Luxembourg, Malta, Rumænien, Slovenien og Spanien.

Men særligt den samlede nedlukning af Spanien har vakt stor debat og mødt kritik.

Mens regionen Aragón, da Spanien blev lukket ned, var den region i hele Europa, der var hårdest ramt på det tidspunkt, var smittetallene for eksempelvis De Kanariske Øer langt fra et niveau, der i sig selv ville medføre nedlukning.

Alligevel fraråder Udenrigsministeriet rejser til hele landet, og det undrer Peder Hornshøj, som er administrerende direktør i Bravo Tours, der sender en stor del af sine gæster til øerne syd for det spanske fastland.

- Det er lidt det samme som at sige, at hvis der er smitte i Aarhus, må man ikke rejse til Sicilien i Syditalien – det giver jo ikke mening. Derfor bør man lave en regionsopdeling, siger Peder Hornshøj til TV 2.

Tidligere har også flere af Folketingets partier, herunder Venstre og Dansk Folkeparti talt for at regionsopdele rejsevejledningerne.