Skoler i Aarhus får friere rammer til at håndtere coronaudbrud

Flere skoler i landets næststørste by har måttet hjemsende klasser med smitte eller mistanke om smitte, og nogle er lukket delvist ned.

Skolerne i Aarhus har nu fået friere rammer til at navigere i den aktuelle covid-19-situation i byen, der er ramt af et lokalt smitteudbrud, og hvor 18 skoler er ramt af coronasmitte.

Det oplyser Aarhus Kommune torsdag morgen til TV 2.

Lærerforeningens formand i Aarhus, Jesper Skorstengaard, har efterlyst friere rammer til eksempelvis at afkorte en skoledag, hvis det er nødvendigt.

Han mener, at skoler over hele landet bør få den samme ret, som Aarhus nu har fået.

Konkret betyder de friere rammer, at Aarhus nu kan gøre brug af nødundervisningsbekendtgørelsen.

Samme regler som før sommerferien

Ifølge Andreas Rasch-Christensen, forskningschef på Forskningscenter for pædagogik og dannelse, betyder tiltaget, at man ser bort fra normale standarder på skolen med en bestemt mængde fag.

Der kan være færre elever og flere voksne.

- Man ser bort fra normale standarder, så man kan praktisere en undervisning, som dels tilgodeser sundhedsmæssige krav og retningslinjer og samtidig sikrer, at man kan have en normal skoledag, siger han til TV 2.

Det var de samme regler, man havde i hele landet før sommerferien for at håndtere coronasituationen. Regler, som følge Andreas Rasch-Christensen fungerede rigtig godt, og som inden sommerferien fik opbakning fra både lærere og forældre.

Nedlukninger kan påvirke elever

Flere skoler i Aarhus har haft udfordringer med konstant at måtte hjemsende klasser med smitte eller mistanke om smitte, og nogle skoler har delvist måttet lukke ned.

- Det kan, hvis det fortsætter, påvirke eleverne rigtig meget, siger Andreas Rasch-Christensen og understreger, at en mere konstant skoledag med de rette rammer for covid-19 på sigt vil gavne eleverne mere - både fagligt og socialt.

Nødundervisningsbekendtgørelsen trådte i kraft 19. marts under coronakrisen.

Tre måneder senere, 19. juni, kom der nye retningslinjer, som betød, at dagtilbud, institutioner og skoler kunne vende tilbage til en mere normal hverdag.

Efter sommerferien har Aarhus oplevet et forhøjet smittetal, og det får nu kommunen til at gå tilbage til nødundervisningsbekendtgørelsen.