Coronavirus

Ministre vrede efter stor begravelse i Aarhus - politiet måtte skride ind to gange

Begravelsen blev afbrudt to gange, før den kunne gennemføres, da der var for mange mennesker til stede.

Politiet var torsdag eftermiddag til stede i Aarhus, da der var for mange mennesker forsamlet på Vestre Kirkegård i byen, hvor en 22-årig skuddræbt aarhusianer blev begravet.

To gange måtte politiet afbryde begravelsen, da mængden af mennesker, der deltog i begravelsesceremonien, overskred det gældende forsamlingsloft. Der må maksimalt være 200 mennesker til stede til begravelser og bisættelser.

Det har fået justitsminister Nick Hækkerup (S) op af stolen. Over for Ritzau kalder han det uacceptabelt.

- Et samlet folketing har besluttet, at begravelser er omfattet af et forsamlingsforbud på 200 personer. Så nytter det selvfølgelig ikke, at flere møder op, siger han til Ritzau.

Tidligere har begravelser og bisættelser været undtaget forsamlingsforbuddet. Det blev ændret i sidste uge.

Kulturminister: - Det går bare ikke

Også kirke- og kulturminister Joy Mogensen (S) kommer torsdag aften med en løftet pegefinger til de mennesker, der har overskredet forsamlingsloftet ved begravelsen.

Hun kalder det "helt uacceptabelt" i et Facebook-opslag.

- Det går bare ikke, at så mange mennesker ikke kan respektere det, som det store flertal i det her land har accepteret som et fælles ansvar, skriver kulturministeren blandt andet.

På billeder fra begravelsen kan man se, at en stor del af deltagerne bar mundbind, men det gør ingen forskel, mener kirkeministeren.

- Mundbind er en ekstra ting, men det vigtigste er, at vi overholder forsamlingsforbuddet, og at vi holder afstand. Mundbind er ikke en undskyldning, siger Joy Mogensen til TV 2.

Blev opløst to gange

Begravelsen skulle være gået i gang klokken 14 torsdag eftermiddag, men den blev midlertidigt afbrudt af politiet.

- Vi tog kontakt til familien og imamen, der forestod begravelsen, og fortalte dem, hvordan retningslinjerne er, hvorefter imamen afbrød begravelsen, fortæller politiinspektør Martin Løye til TV 2.

Derefter blev en del af de deltagende personer bedt om at forlade ceremonien, så det samlede antal blev bragt ned under 200.

Da begravelsen blev genoptaget, vendte en del af de personer, der havde forladt området, tilbage, og politiet måtte igen gribe ind og bede nogen om at gå.

Efter anden afbrydelse blev politiets anvisninger fulgt, og begravelsen blev gennemført, lyder det.

- Der har været forudgående dialog i forbindelse med planlægningen af begravelsen, og den har forløbet rigtig fint, siger politiinspektøren.

Martin Løye fortæller, at man nu er ved at afgøre, om der skal rejses sigtelser i sagen.

- Når vi vurderer, om vi skal rejse en sigtelse, skal vi se på, om personer i forsamlingen er en del af begravelsesceremonien, eller om de bare passerede forbi forsamlingen. Så kan vi se, om det er stærkt nok til at rejse en sigtelse.