Da hver tredje skulle fyres i lufthavnen, sad familiefar ventende med sin telefon

TV Syd logo
I samarbejde med TV Syd

Simon Landbo var ansat i Billund Lufthavn, da coronakrisen gjorde sit indtog - men en fyring kunne få fatale konsekvenser for ham.

Uret viste 14.57. Det var 13. maj 2020. Simon Landbo sad utålmodigt i sit hyggeskur i sin have. Den ene smøg afløste hurtigt den anden. Han var nervøs for det, der snart ville ske. Om få minutter ville lufthavnsdirektøren komme online med en vigtig meddelelse til de omkring 1100 medarbejdere i Billund Lufthavn.

Da Simon Landbo modtog beskeden på sin telefon, rettede han sig op og bed i sine i forvejen korte negle, mens han stirrede stift ned på sin telefon: "Fuck" hviskede han igen og igen.

Det kan du se i TV 2s dokumentarserie 'Krisen i kongeriget', der har premiere i aften klokken 20.

Lufthavnsdirektørens besked var nedslående. Lufthavnen skulle spare 120 millioner kroner. Det betød, at 270 medarbejdere ville miste deres arbejde. En tredjedel af lufthavnens ansatte.

Himlen var nemlig tom som aldrig før. Der var ikke et eneste fly, der brød skyerne over Billund. Stort set al rejseaktivitet var lukket for at begrænse spredning af coronavirus.

- Jeg troede, at det bare var en forkølelse, man skulle over, mumlede Simon Landbo efter den triste besked, mens han tørrede en tåre væk fra sin kind.

Men coronavirus var ikke bare en forkølelse. De nyeste tal fra Danmarks Statistik viser, at bruttoledigheden i maj var på 159.400 fuldtidspersoner. Og ledigheden nåede derfor op på 5,6 procent i maj sammenlignet med 3,7 procent i februar i år. Hermed er bruttoledigheden steget til det højeste niveau siden december 2012.

Nu var spørgsmålet bare, om Simon Landbo ville blive en del af statistikken. For mistede han sit job, stod han til at miste meget mere.

Baby og ingen bolig?

Simon Landbo er gift med Heidi Landbo. De mødte hinanden på en dating-app for fem år siden og kæmpede intenst i to år for at få et barn. I november sidste år lykkedes det. Sønnen Nor kom endelig til verden.

Men med barnegråd og vuggeviser opstod en ny bekymring hos Simon Landbo. Han frygtede, hvis han mistede sit job og dermed også huset, at han ikke kunne give sin længe ventede søn den opvækst, som han drømte om.

Han har aldrig været bange for coronavirus. Han kender heller ingen, der har været syge med coronavirus. Da statsminister Mette Frederiksen lukkede landet ned 11. marts, tænkte han kun på, om han kunne nå ned over den tyske grænse og handle billige sodavand og slik ind til familien.

Heidi Landbo er ledig, så det er Simon Landbos løn, familien lever af. Derfor måtte de sælge huset, hvis Simon mistede sit arbejde. Et hus, som de har brugt lang tid på at indrette, fordi pengene har været små.

Simon Landbo har også et andet hjem, og det er i lufthavnen. Der bruger han lige så meget tid som hjemme.

Han har arbejdet i Billund Lufthavn siden han var 19 år gammel. Til at begynde med arbejdede han som ufaglært, men blev uddannet lufthavnsoperatør med speciale i rampehandling. Han elsker at sende folk på charterrejser og se dem vende hjem med næser, der skaller efter lidt for lang tid i sydens kraftige sol.

Men midt i coronakrisen var der ingen skallede næser i lufthavnen.

Trafikken i Billund Lufthavn var stort set forduftet. I maj måned rejste kun 5790 passagerer fra lufthavnen. Det var et fald på 98,3 procent sammenlignet med maj sidste år. Det katastrofale fald i trafikken var årsagen til, at lufthavnen varslede fyringer af 270 medarbejdere.

Og nu ventede Simon Landbo på at få det opkald, der skulle afgøre, om han var en af de 270 medarbejdere.

Det afgørende opkald

I slutningen af maj fik Simon Landbo og hans kollegaer at vide, at de alle ville få et telefonopkald mellem mandag og onsdag. Stemmen i den anden ende ville fortælle, om de beholdt jobbet i lufthavnen.

Allerede mandag morgen gik Simon Landbo rastløst rundt i huset. Altid med telefonen tæt på. Indimellem satte han sig ved spisebordet for at tale lidt med Heidi Landbo. Hun forsøgte at muntre sin mand op med, at det nok skulle gå uanset hvad.

Men Simon Landbo svarede ikke. Han var et helt andet sted. Det eneste, han tænkte på, var, om han ville miste sit højtelskede arbejde. Han kunne ikke forholde sig til Heidi Landbos ord. Han rejste sig for at lave endnu en kop kaffe, da telefonen pludselig ringede. Det var fra et ukendt nummer.

Hurtigt greb han telefonen, trykkede på den og sagde: - Det er Simon.

I den anden ende af røret blev der svaret:

- Simon, det er Mike ude fra Billund Lufthavn, er du stadig interesseret i at beholde dit arbejde ude i lufthavnen?

- Ja, det er jeg, svarede Simon. Et smil af håb lyste hans ansigt op.

- Godt, så ses vi, svarede Mike.

Da Simon Landbo lagde på, kastede Heidi Landbo sig i armene på Simon. Krammet varede længe. Simon beholdt sit job, og familien beholdt huset.

I dag er Simon Landbo tilbage på arbejde i lufthavnen. Men travlt har han ikke.

Billund Lufthavns flytrafik er gået frem siden marts, men i juli måned er passagertallet stadig faldet med 82 procent sammenlignet med juli sidste år.

Simon Landbo drømmer sig tilbage til de dage, hvor lufthavnen bugnede af ferieglade mennesker, travle erhvervsfolk og hjemvendte turister med skallede næser.

Billund Lufthavn har de sidste ti år været i konstant vækst, men ledelsen forventer først, at trafikken er tilbage på samme niveau som i 2019 om fem år.