De må lægge øre til 'bøsse' og 'svans' - og de er ikke de eneste
Ord som ‘bøsse’, ‘gay’ og ‘svans’ bliver brugt nedladende på erhvervsskoler, oplever to elever. Ifølge Sex & Samfund er det et generelt problem.
Da Faith Andersen var i en tre-dages kokkepraktik, fortalte hun en mandlig kollega, at hun var biseksuel.
Han hidsede sig op, og fortalte hende, at det var latterligt, og at det ikke var i orden at være til to køn på én gang, fortæller hun.
Diskussionen udviklede sig og blev så voldsom, at Faith Andersen til sidst gik sin vej:
- Jeg blev meget ked af det og meget rystet, fortæller hun i ‘Go’ morgen Danmark’.
Og Faith Andersens oplevelse står ikke alene, viser en ny rapport, som Ligestillingsafdelingen under Miljø- og Fødevareministeriet har fået foretaget.
Hver femte, der er blevet diskrimineret på deres seksualitet, har oplevet det netop på deres uddannelse, viser undersøgelsen.
“Det påvirker mig meget”
Tonen kan være hård, og det er ikke altid, at man føler, at man kan sige fra.
Sådan lyder det fra Laura Bech-Jensen, der læser til bygningssnedker. Hun er biseksuel og oplever ligesom Faith Andersen, at hendes medstuderende og sågar undervisere bruger seksualitet som skældsord.
Hun oplever ofte, hvordan især én af hendes lærere ofte bruger ordet ‘bøsse’ som skældsord. Og det påvirker hende:
- Selvom det ikke er møntet direkte på mig, så påvirker det mig stadig meget, når jeg selv er LGBT+-person, siger Laura Bech-Jensen.
Formand: Det er uacceptabelt
Ole Heinager, som er formand for lederforeningen for erhvervsskolerne, kalder det uacceptabelt, når lærere opfører sig diskriminerende over for elever:
- Jeg hører desværre lejlighedsvis om de her sager, og det er vi rigtig kede af. Jeg kan love jer for, at der bliver sanktioneret benhårdt, hvis det kommer os for øre, siger han i ‘Go’ morgen Danmark’.
Desværre er diskriminationen ikke kun et problem på erhvervsskolerne.
Sådan lyder det fra Sex og Samfunds nationale chef, Lene Stavngaard.
- Uanset, om man går på gymnasiet eller handelsskole eller på erhvervsskole, så møder vi folk, der har oplevet homo- og transfobi, fortæller hun.
Og det kan ses i undersøgelsen, hvor 16 procent af de adspurgte fortæller, at de frygter mobning eller chikane.
27 procent af de elever, som betragter sig som homoseksuelle, lesbiske, biseksuelle eller transkønnede svarer i undersøgelsen, at de tror, det vil gøre deres liv mere besværligt, hvis de er åbne omkring deres seksualitet på deres uddannelser. 16 procent frygter ifølge undersøgelsen mobning eller chikane.
Nervøs for fremtiden
Laura Bech-Jensen og Faith Andersen mener, at både lærere og elever på erhvervsskolerne skal undervises i, hvordan man taler om LGBT+-personer, hvis man vil komme problemet til livs.
- Man skal føle sig tryg ved sin lærer på sin skole og ikke være bange for, at der kommer en homofobisk kommentar lige pludselig, siger Faith Andersen.
De dårlige oplevelser fra studiet har fået Laura Bech-Jensen til at bekymre sig om, hvorvidt hun kan holde til diskriminationen i fremtiden.
Hun ved ikke, om hun kan være i miljøet, hvis forholdene og tonen ikke ændrer sig.
- Der er en rimelig stærk macho-kultur, som man også allerede kan mærke på skolen, og jeg har hørt, at det er meget udbredt på værkstederne at bruge sådan nogle termer som ‘bøsse’ og ‘svans’.
Se hele interviewet med Laura Bech-Jensen og Faith Andersen på TV 2 PLAY