Coronavirus

Coronakrisen koster op mod hver femte i Den Gamle By jobbet

Arkivfoto. Kim Haugaard / Scanpix Denmark

40 ud af 187 ansatte på det aarhusianske museum Den Gamle By fyres, når ordningen for lønkompensation udløber.

Ordningen for lønkompensation har holdt hånden under de ansatte på museet Den Gamle By under coronakrisen, som har ramt besøgstallet.

Den står dog til at udløbe med udgangen af måneden, og det får nu museet til at varsle afskedigelse af op mod hver femte medarbejder.

40 ud af de 187 fastansatte medarbejdere kan være fortid, oplyser museet i en pressemeddelelse.

- Selv om vi har haft en god sommer, er der ingen tvivl om, at tidligere års besøgstal og indtægter er fortid. I hvert fald for en periode, hvis længde vi ikke kender.

- Vi må agere langsigtet. For nok er der hjælpepakke her i år. Men det er der næppe til næste år - eller derefter, siger museumsdirektør Thomas Bloch Ravn.

Forventer stor tilbagegang

Direktøren fortæller, at der i 2021 ventes en tilbagegang i besøgstallet og indtægterne på cirka 35 procent. Antallet af gæster ventes at falde til 340.000 fra 525.000 om året.

Thomas Bloch Ravn peger på, at der er forsøgt at iværksætte flere tiltag, som har skullet reducere museets omkostninger.

Blandt andet er cheferne gået ned i løn, ligesom alle vedligeholdelsesopgaver, der ikke er meget presserende, er blevet udskudt.

Det har dog ikke været nok, og Den Gamle By er derfor nødt til at skabe "økonomisk orden i eget hus".

- Jeg ved, at jeg taler på vegne af alle, der er involveret i denne proces, når jeg siger, at det virkelig er med tungt hjerte, at vi effektuerer denne runde med opsigelser.

- Jeg håber, at vi sammen kan skabe så god en proces som mulig, lyder det fra museumsdirektøren.

Afskedigelserne forhandles på plads i løbet af ugen og vil blive gennemført næste tirsdag.

Særlig betydning for dronningen

Den Gamle By er grundlagt i 1909 som verdens første frilandsmuseum for byernes kulturhistorie og har siden 1914 ligget på sin nuværende placering i Botanisk Have i Aarhus midtby.

I museumsbyen kan gæsterne opleve den udvikling, som bybilledet har gennemgået siden midten af 1500-tallet. Her er samlet 80 historiske huse fra 25 byer, der er indrettet efter forskellige tidsperioder i Danmarks historie.

Blandt de mange danskere, der har et særligt forhold til Den Gamle By, er også dronning Margrethe, der i mange år har været protektor for museet.