Samfund

Venstre vil have ældre og pårørende i bestyrelser på plejehjem

Mona Striib, der er formand i FOA, mener ikke, at det løser problemet, at eksempelvis de ældre og pårørende kan være med til at fyre ledere.

Venstre foreslår at inddrage ældre, pårørende og lokale ildsjæle i plejehjemmenes bestyrelser, så de kan være med til at bestemme, hvem der skal være ledere.

Det siger Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, til Politiken.

Forslaget er en reaktion på dokumentaren ’Plejehjemmene bag facaden’, hvor TV 2 med skjulte optagelser afdækkede kritisable forhold på et plejehjem i Aarhus og et plejehjem i Randers.

- Det handler grundlæggende om at sætte mennesket frem for systemet. Vi så i dokumentaren, hvad der sker, hvis man sætter systemet før mennesket. Hvis man glemmer, at det er mennesker, det handler om, siger Jakob Ellemann-Jensen til TV 2.

Venstre foreslår desuden, at alle ældre skal have valget mellem et kommunalt plejehjem og et friplejehjem. En mulighed, der kun findes i lidt over halvdelen af Danmarks kommuner i dag.

FOA: Venstre hopper over, hvor gærdet er lavest

Mona Striib, der er formand i FOA, mener ikke, at det løser problemet, at eksempelvis de ældre og pårørende kan være med til at fyre ledere på plejehjem.

- Det lyder, som et ’vi hopper over, hvor gærdet er lavest’-forslag, og det er jeg rigtig ærgerlig over.

- Vi har intet imod, at der er bestyrelser. Blot det ikke bliver et spørgsmål om, at man styrer med følelserne og ikke med fagligheden, siger hun.

Mona Striib tilføjer, at hun savner, at Venstre tænker personale ind i forslaget.

- De har en enorm viden og er optændte af, at de kan levere den faglighed, der er behov for, siger hun til TV 2.

Ellemann: Mennesker bliver gjort til ting

Jakob Ellemann-Jensen siger, at der også skal være personale og lokale repræsentanter med i bestyrelserne, men han mener ikke, at de kan stå alene.

- Jeg tror, at alle mennesker, der tager et job i ældreplejen, gør det, fordi de har et ønske om at hjælpe mennesker. De gør det, fordi de har en faglig stolthed, og fordi de har en medmenneskelighed.

- Men som vi kunne se i de her optagelser, så forsvinder den nogle gange. Så bliver mennesker gjort til ting. Og det kan vi ikke have, siger han.

Han mener ikke, at det er et problem, at der kommer følelser med ind i bestyrelsesarbejdet.

- Der er følelser i det her, men det skal der sørme også være, når det er mennesker, vi taler om, siger han.

Alzheimerforeningen er positive

Ifølge Ritzau er Alzheimerforeningen positive over for Venstres forslag.

- Det er rigtig fornuftigt at sørge for, at pårørende i langt højere grad bliver lyttet til end nu. Det, vi har været vidne til, er, at pårørende ikke bliver hørt, siger Nis Peter Nissen, direktør hos Alzheimerforeningen.

Ifølge ham kommer det an på forhandlinger, om det skal løses med ældre og pårørende i bestyrelserne, eller om man skal lave en form for pårørenderåd.

Ifølge Nis Peter Nissen kunne mange problemer på området være løst, hvis de ældres pårørende blev hørt i højere grad.

Dansk Folkeparti er ligeledes positive for forslaget.

- Vi skal sætte målrettet ind med initiativer for at forebygge omsorgssvigt og sikre, at ældre får en tryg og værdig alderdom. Der skal handling og løsninger til, siger Dansk Folkepartis ældreordfører Karina Adsbøl til Ritzau.