Madeline er født som dreng: - Der blev grinet
SF foreslår i et nyt udspil, at skoler lægger en strategi for, hvordan mobning af LGBT+-elever kan forhindres.
20-årige Madeline Petersen, der er pædagogmedhjælper, er født som dreng, men har gennemgået en hormonbehandling for at blive kvinde.
- Fra en meget ung alder vidste jeg, at jeg ikke var det samme som mit tildelte køn. At jeg ikke var en dreng, men at jeg faktisk var pige, siger hun til TV 2.
Madeleine – der før hed Mark – var åben om sin kønsidentitet fra 0. klasse.
Det blev dog ikke modtaget godt af klassekammeraterne, når den daværende dreng fortalte, at han drømte om at være en pige.
- Der blev grinet af det i stedet for at lægge en hånd på mig og sige, at det er okay at være anderledes, siger hun.
Og Madeline Petersen er ikke den eneste LGBT+-person, der har oplevet mobning i folkeskolen. 64 procent af danske LGBT+-personer har oplevet negative kommentarer eller opførsel i skolen på grund af deres seksuelle orientering eller kønsidentitet, viser en rapport fra Unesco fra 2016.
SF vil lægge strategi, der skal forhindre mobning af LGBT+-elever
Det vil SF gøre noget ved. Derfor foreslår partiet i et nyt udspil, at skoler lægger en strategi for, hvordan mobning af LGBT+-elever kan forhindres.
Astrid Carøe, der er LGBT+-ordfører for SF, henviser til en undersøgelse fra Norge, der viser, at 48 procent af de homoseksuelle drenge, der medvirkede i undersøgelsen, følte sig mobbet i skolen - mod syv procent af de heteroseksuelle.
- Det er virkelig store forskelle. Vi ved det ikke i Danmark, for vi laver ikke de her trivselsundersøgelser, som er en del af vores forslag.
- Når det er så voldsomme tal, bliver vi nødt til at tage det alvorligt. Og så tror jeg generelt, det er godt for unge at få en mere mangfoldig folkeskole, siger hun.
Får henvendelser fra unge om mobning
Nicolaj Laue Juhl, der er talsperson for LGBT+ Ungdom, fortæller, at organisationen får mange henvendelser fra LGBT+-folkeskole-elever både om mobning og mistrivsel.
Han mener, at det er svært for LGBT+-personer at være åbne om, hvem de er. Han peger blandt andet på repræsentationen af LGBT+-personer i undervisningsmaterialer, skolekampagner og mange steder i seksualundervisningen i folkeskolen, som han oplever som mangelfuld.
- Det betyder, at de føler sig anderledes eller forkerte. Samtidig kan vi se, at de skældsord, der bliver brugt i skolen som bøsse, lebbe eller trans, er blandt de mest udbredte skældsord i folkeskolen.
Ifølge talsmanden betyder det, at der er en kultur på folkeskolerne, hvor det er rigtig svært at bryde med normerne.
Lagde låg på sig selv
Madeline Petersen fortæller, at hun endte med at lægge låg på sig selv i flere tilfælde .
- Dem, jeg giver skylden for, at jeg har været så ulykkelig gennem folkeskolen, som har skabt det her kæmpe traume, det er systemet. Det er de øverste magter, som ikke har tilrettelagt et skolesystem og en uddannelse for lærere og pædagoger, som har kunnet gribe os LGBT-personer, siger hun.
I SF's forslag er der fire delpunkter, som ifølge partiet skal styrke trivslen blandt elever i folkeskolen:
- En årlig trivselsmåling blandt LGBT+-elever
- Et udvalg om inkluderende og mangfoldig folkeskole
- En landsdækkende skolekampagne mod mobning og skældsord om seksualitet eller kønsidentitet
- LGBT+-spørgsmål skal med i skolernes antimobbestrategier.
Splittelse blandt partierne
Hos Venstre er ligestillingsordfører Fatma Øktem glad for, at der kommer fokus på området. Hun peger på international forskning, der viser, at der er et trivselsproblem for LGBT+-elever i skolen, og at Venstre tidligere har haft fokus på det.
- Vi kom ud med en handlingsplan i 2018 med 42 konkrete tiltag for at skabe større trivsel og lige muligheder på LGBT-området, hvor skolen også er et af de områder, lyder det fra Fatma Øktem, der tilføjer:
- Det er godt, at vi får det op at vende igen, og vi glæder os til at drøfte det.
Det Konservative Folkeparti kalder tilbuddet for ”sympatisk”, fordi det sætter spot på en "væsentlig problematik". Dog mener de ikke, at det er vejen frem konsekvent at have LGBT+-eleverne med i antimobbestrategierne.
- Hvis vi skal skrive det ind, så er der også andre ting, som også skal skrives ind. Elever kan også blive mobbet med at være overvægtige, undervægtige, rødhårede eller med deres etnicitet. Og så bliver det altså en meget lang liste, siger hun.
TV 2 har forsøgt at få en kommentar fra børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S), men det har ikke været muligt.