Statsminister: For mange smittede med ikke-vestlig baggrund

I Aarhus er der mange somaliere blandt smittede med coronavirus.

Der er for mange ikke-etniske danskere, som er smittet med coronavirus.

Det sagde statsminister Mette Frederiksen (S) lørdag på et pressemøde i Statsministeriet.

- Der er for mange med ikke-vestlig baggrund, der er smittet. Vi skal selvfølgelig tale om det her på en ordentlig måde. Det lille mindretal har altid et ansvar for det store fællesskab. Informationerne er der og har været tilgængelige i månedsvis, siger Mette Frederiksen.

Mange smittede blandt somaliere i Aarhus

Hun henviser blandt andet til situationen i Aarhus

Mange af de smittede i Aarhus har somalisk baggrund, og det hænger i følge Ali Aminali, der er socialrådgiver, og har arbejdet i Aarhus i flere år, sammen med flere faktorer.

Blandt andet har man i det somaliske miljø en tendens til at stole mere på hinanden end på myndighederne.

Et andet problem er, at mange somaliske familier bor mange sammen på få kvadratmeter.

- En mor med tre-fire børn kan ikke isolere sit barn, hvis det har symptomer. Hun har simpelthen ikke plads i sin lejlighed. Hun har heller ikke råd til at tage i sommerhus, siger Ali Aminali til TV 2 Østjylland.

Har været i Tivoli Friheden og Djurs Sommerland

Nyheden om, at der var mange somaliere blandt de smittede i Aarhus, vakte opsigt i det somaliske miljø, da det kom frem for 10 dage siden.

- Vi fik et chok, da vi hørte det, sagde talsmand Abdirahman M. Iidle, fra AarhuSomali, en fælles organisation for en række somaliske foreninger i Aarhus dengang til TV2 ØSTJYLLAND.

Han fortæller, at somaliere har været i Tivoli Friheden og Djurs Sommerland som mange andre i løbet af juli måned.

- Vi tager det meget alvorligt, siger Abdirahman M. Iidle.

Han forklarer, at somaliere - ligesom andre etniske minoriteter - ofte arbejder i udsatte jobs som sosu'er, bus- og taxachauffører og rengøringsmedarbejdere, hvor man er i kontakt med mange mennesker via sit arbejde.

Ud af de 756 nye smittetilfælde med coronavirus i Danmark, der blev registreret fra mandag til lørdag i uge 32, har 70 procent anden etnisk oprindelse end dansk.