Coronavirus

Regeringen bliver kritiseret for signalforvirring

Regeringen mener ikke, det er sundhedsmæssigt risikabelt at udvide nattelivets åbningstider. Samtidig bliver mundbind obligatorisk i kollektiv trafik.

Det er ikke logisk, når regeringen på den ene side beder danskerne bruge mundbind, og på den anden side udvider åbningstiderne for barer.

Det mener Allan Randrup Thomsen, der er professor i virologi ved Institut for Immunologi og Mikrobiologi på Københavns Universitet.

- De to ting spiller ikke sammen. Det er signalforvirring, siger han til TV 2.

Fredag aften præsenterede regeringen og Folketingets partier en ny version af genåbningens fase 4.

Her kom det blandt andet frem, at åbningstiden for restauranter, barer, værtshuse og cafeer i Danmark udvides fra midnat til klokken to.

På et pressemøde lørdag formiddag kom det frem, at regeringen nu indfører krav om mundbind i den kollektive trafik over hele landet - på alle tider af døgnet.

Ikke sundhedsmæssigt risikabelt

De to forskellige udmeldinger, hvor regeringen på den ene side lemper og på den anden side strammer, faldt også pressen for brystet. Flere journalister på lørdagens pressemøde adresserede problematikken over for regeringen.

Blandt andet TV 2s journalist Stefan Schmidt Jørgensen:

Hvorfor skal folk påtvinges mundbind i den offentlige trafik, når I samtidig tillader folk at blive to timer yderligere på barer uden mundbind og med risiko for det, som Sundhedsstyrelsen beskriver som ”tab af kontrol"?

- Det, der ligger med muligheden for at holde åben til klokken to, er, at sidste inviterede gæster kommer klokken 23. Så man har de samme personer fra klokken 23 og frem. Så vi opfatter ikke det her som en åbning, som er sundhedsmæssigt risikabel, lød forklaringen fra justitsminister Nick Hækkerup (S).

Justitsministeren ser ikke et modsætningsforhold mellem påbud om mundbind og lempelserne i nattelivet.

- Den strategi, vi fører, at vi tester, opsporer og isolerer, er fundamentet. Når der er lokale udbrud, kan vi gribe ind og gøre det, der skal til. Det ville være underligt, hvis vi samtidig ville holde samfundsaktiviteter, som vi forsvarligt kan få i gang igen, nedlukket, sagde ministeren.

Når alkohol kommer ind, forsvinder kontrollen

Allan Randrup Thomsen mener dog ikke, at risikoen for smitte kun er afhængig af, hvor mange kontakter, man har i løbet af en aften, men også hvor lang tid, man er sammen.

- I og med at folk kan være på barer længere, giver det problemer. Grunden til, at man vil være længere på en bar, er for at få noget at drikke. Når alkohol kommer ind, forsvinder kontrollen ud, siger han.

Mette Frederiksen afviste på pressemødet, at Danmark med de nye planer for genåbningen forlader forsigtighedsprincippet, der har været gældende fra pandemiens begyndelse.

- Forsigtighedsprincippet har båret Danmark langt, og det er stadig det, der ligger til grund for den måde, vi håndterer covid-19 på, sagde Mette Frederiksen.

Hun understregede videre, at fase 4 ikke er en genåbning af nattelivet.

- Det er spørgsmål om en tidsmæssig udvidelse af den aktivitet, som der i forvejen er, og som er underlagt restriktioner, sagde statsministeren.