Krav om mundbind i den kollektive trafik på alle tidspunkter

I den seneste uge er der registreret stigende smitte i Danmark.

Der bliver nu indført krav om mundbind for alle i den kollektive trafik.

- Vi indfører nu et krav om at man skal bære mundbind i den kollektive trafik på alle tidspunkter af døgnet. Det her krav træder i kraft om en uge - fra 22. august, siger statsminister Mette Frederiksen (S) lørdag på et pressemøde i Statsministeriet.

Ifølge TV 2s oplysninger har Sundhedsstyrelsen lørdag anbefalet regeringen, at der indføres et krav om, at borgere fremover skal bruge mundbind, når de rejser med offentlig transport.

- Kravet om mundbind i den kollektive trafik giver rigtig god mening. Vi har set en stigning i brugen af den kollektive trafik, og det vil formentlig fortsætte. Og så kan det være svært at overholde kravene om afstand, siger Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen, på pressemødet.

Trafikselskaberne skal indføre krav

Regeringen har altså valgt at følge anbefalingen.

- Kravet bliver indført ved at trafikselskaberne bliver pålagt at indføre krav om mundbind. Det vil som det klare udgangspunkt være det private erhvervsliv, der skal levere mundbindene. Der er mundbind i butikkerne, og der er flere på vej, siger justitsminister Nick Hækkerup (S) på regeringens pressemøde.

Han siger også, at mundbindene bliver til at betale - også for økonomisk trængte danskere.

- Prisen ser ud til at være faldende, siger Nick Hækkerup som svar på et spørgsmål.

Det bliver op til trafiksselskaberne at kontrollere, at danskerne har mundbind på ligesom man for eksempel kontrollerer billetterne, oplyser Nick Hækkerup.

- Det er nu ikke længere op til den enkelte at vurdere, om der er så mange med toget, at man skal bruge mundbind. Når alle bruger mundbind, så skiller man sig heller ikke ud. Alle rejsende over 12 år skal bruge mundbind i al kollektiv trafik. Det gælder alle busser, alle tog, også flextrafik, færger og taxaer. Kravet omfatter også alle ansatte i den kollektive trafik, siger transportminister Benny Engelbrecht (S).

Kravet gælder også på tog- og metro-stationer, oplyser Benny Engelbrecht.

Søren Brostrøm oplyser, at Sundhedsstyrelsen nu også anbefaler folk med særlig risiko for at blive smittede, at de også bærer mundbind i andre situationer, hvor det er svært at holde afstand - for eksempel når de går ud og handler i forretninger.

Mundbind er supplement

Anbefalingerne fra Sundhedsstyrelsen om mundbind kommer i kølvandet på, at der flere steder i Danmark den seneste uge er registreret en stigende smitte. Særligt Ringsted og Aarhus har været hårdt ramt, hvilket fik Folketingets partier til at indføre krav om brug af mundbind i offentlig transport i Aarhus.

- Det er vigtigt at sige, at kravet om mundbind bliver indført som et supplement. Det er stadig supervåbenet, de nationale restriktioner, kravet om afstand, der er vigtigt, siger Mette Frederiksen.

- Nu er vi for alvor i gang med det vi kalder dansen med corona, at leve med coronavirus i det daglige. Det vigtigste i vores strategi er det lokale og det regionale, siger Mette Frederiksen.

- De tre trin er test, opsporing i smitten, og karantæne. Ovenpå det kan der så være behov for konkrete nedlukninger, det har vi set i Hjørring, i Ringsted og i Aarhus. Sådanne lokale tiltag kommer vi givetvis også til at se ind i efteråret og vinteren, siger Mette Frederiksen.