Eksperter kritiserer ministres åbning for visirer

To ministre sagde på pressemødet god for, at man kunne bruge visirer i stedet for mundbind.

Kravet om brugen af mundbind i den offentlige trafik kan opfyldes ved brug af mundbind - eller visir.

Sådan lød det fra både justitsminister Nick Hækkerup (S) og transportminister Benny Engelbrecht (S) ved regeringens pressemøde lørdag, hvor det kom frem, at et krav om mundbind i offentlig trafik på alle tider af døgnet bliver indført for alle personer over 12 år. Det gælder fra næste lørdag, den 22. august.

Men Anders Beich, praktiserende læge og formand for Dansk Selskab for Almen Medicin (DSAM), kalder det en 'rodet udmelding' at give folk frihed til at vælge mellem mundbind og visir.

- Visir kan være et udmærket supplement til et mundbind. Men der er ikke nogen dokumenteret effekt for, at visiret virker ved udånding, siger Anders Beich til TV 2.

Ministre: Danskerne kan vælge

Meldingen fra de to ministre var ellers klar: Danskerne kan vælge imellem mundbind eller visir:

- Kravet om mundbind i den kollektive trafik vil kunne opfyldes ved brug af engangsmundbind, genbrugelige stofmundbind - eller visir, lød det fra justitsminister Nick Hækkerup (S).

Danskerne kan bruge mundbind - eller visir, siger Benny Engelbrecht.

- Derfor indfører regeringen nu et krav om brug af mundbind eller visir i al kollektiv trafik over hele landet, lød det fra transportminister Benny Engelbrecht (S).

Kun supplement

Men ifølge Anders Beich duer visiret ikke som et alternativ til mundbind.

- Det konkluderes i flere af de inkluderede studier, at er man i en situation, hvor et visir bruges til at beskytte mod stænk eller sprøjt, skal visiret kombineres med maske eller mundbind, skriver DSAM i en artikel på organisationens hjemmeside.

Sundhedsmyndigheder i andre lande advarer også mod at bruge visiret som alternativ til mundbind eller ansigtsmaske. I Schweiz rapporterer mediet Insider.com om et udbrud med coronavirus på et hotel, hvor flere ansatte, der kun bar visir, blev smittet.

- Visiret kan ikke tjene som et alternativ til maske. Visirer kan bæres sammen med maske for yderligere at øge din egen beskyttelse, siger Yan Hulmann, talsmand for det Føderale Kontor for Offentlig Sundhed i Schweiz, ifølge The Insider.

Både i Justitsministeriet og i Transportministeriet henviser man til sundhedsmyndighederne for en kommentar til kritikken fra Anders Beich.

Det har lørdag ikke været muligt for TV 2 at få en kommentar fra Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, men i et tweet skriver han:

- Ansigtsvisir er godt alternativ fx ved KOL så man kan trække vejret; ved hudsygdom i ansigtet; hvis den anden skal mundaflæse; eller hvis man gerne vil vise ansigt, fx i servicefag, når man taler med et barn, eller pårørende til en person med demens.