Brostrøm: Nye anbefalinger til særligt udsat gruppe
Sundhedsstyrelsen anbefaler i forvejen folk i den særlige risikogruppe at holde minimum to meters afstand til andre mennesker.
Fra 22. august er det et krav til alle i Danmark, der bruger den kollektive trafik, at de bruger mundbind.
Det sagde statsminister Mette Frederiksen lørdag på et pressemøde.
Søren Brostrøm, der er direktør i Sundhedsstyrelsen, sagde på samme pressemøde, at der fra dags dato desuden kommer nye anbefalinger til personer, der er i den særlige risikogruppe.
- For personer i særlig risiko er vores anbefaling fremadrettet, at de også tager mundbind på i andre situationer, hvor det kan være svært eller umuligt at holde afstand, sagde han.
Den særlige gruppe anbefales blandt andet at bruge mundbind, når de handler eller deltager i familiefejringer, hvor der er mange mennesker samlet på et sted, lød det fra Søren Brostrøm.
- Det er med det sigte at beskytte den sårbare selv, men samtidig også for at signalere, at her er en person, som måske kræver lidt ekstra afstand, sagde han.
Anbefales i forvejen at holde to meters afstand
Sundhedsstyrelsen anbefaler i forvejen folk i den særlige risikogruppe at holde minimum to meters afstand til andre mennesker.
De særlige risikogrupper er:
- Personer med høj alder
- Beboere i plejebolig
- Personer med overvægt
- Personer med visse sygdomme eller tilstande
- Visse børn med kronisk sygdom
- Personer uden fast bopæl
- Gravide
Nogle i risikogruppen behøver ikke mundbind
Det er dog ikke alle i den særlige risikogruppe, der behøver at bruge mundbind. Heller ikke i den kollektive trafik, som ellers er et krav fra 22. august.
Sundhedsstyrelsen skriver i en pressemeddelelse, at gravide og børn under 12 år samt personer med vejrtrækningsproblemer eller fysiske/ mentale svækkelser ikke behøver at bære mundbind i den kollektive trafik.
Her fremgår det desuden, at mundbindet skal fjernes, hvis den, der bærer det, får ubehag eller andre gener ved at have det på. Det kan for eksempel være vejrtrækningsproblemer eller kvælningsfornemmelser, står der i pressemeddelelsen.
Desuden fremgår det, at mundbindet kan fjernes i den kollektive trafik, hvis man har brug for at spise, drikke eller indtage medicin - eller ved samtale med personer, der bruger mundaflæsning. Desuden kan det fjernes, hvis politiet skal identificere personen.