Coronavirus

Krav om mundbind breder sig

TV Midtvest logo
I samarbejde med TV Midtvest

Torsdag blev det besluttet, at der skal bæres mundbind på alle midt- og vestjyske sygehuse.

Stigende smittetal i Danmark får nu flere til at indføre krav om mundbind som værn mod spredning af coronavirus.

Fra fredag klokken 6 skal DSB’s togførere bære mundbind i myldretiden, lyder det fra Tony Bispeskov, informationschef i DSB.

Kravet gælder i alle intercity- og regionaltog samt S-tog i hovedstadsområdet. Myldretiden betegnes som klokken 6-9 om morgenen og klokken 15-18 om eftermiddagen.

- Der er et stigende smittetal i landet, og på denne her måde kan vi bakke op om sundhedsmyndighederne ved at gøre det til et krav, at vores personale i myldretiden bruger mundbind, siger Tony Bispeskov.

Hidtil har DSB blot anbefalet, at personalet fulgte myndighedernes anbefaling om at bruge mundbind i offentlig transport, når det ikke var muligt at holde den nødvendige afstand.

Krav om mundbind på sygehuse

Det er ikke kun hos DSB, mundbindet nu bliver et krav.

Torsdag blev det besluttet, at man skal bære mundbind på midt- og vestjyske sygehuse. Det gælder alle patienter, pårørende og andre udefrakommende, skriver TV Midtvest.

Smittetrykket er særligt højt i Aarhus og Silkeborg i Region Midtjylland, men idet mange patienter bliver flyttet mellem enhederne i regionen, finder man det mest sikkert at indføre kravet alle steder, fortæller Claus Brøckner Nielsen, der er lægefaglig direktør i Hospitalsenhed Midt.

Nyheden om, at alle nu fremover skal bære mundbind på sygehusene, bliver især taget godt imod af dem, som er særligt udsatte.

- Jeg er jo selv i en højrisikosgruppe, så her, hvor der er mange folk frem og tilbage, er det rarest at være på den sikre side, siger Jens Danielsen, der er dialysepatient.

En helt ny hverdag

Et nyt skoleår har desuden givet flere gymnasier anledning til at indføre krav om mundbind for at hindre smittespredning.

Eleverne fra Roskilde Katedralskole mødte således onsdag ind til en ny hverdag, hvor mundbind er obligatorisk uden for klasselokalet. Kravet gælder både blandt medarbejderne og eleverne, oplyser skolen på sin hjemmeside.

- Situationen omkring covid-19 er fortsat alvorlig. Før sommerferien havde vi måske et håb om, at vi kunne vende tilbage efter ferien til en næsten normal hverdag. De seneste dages udvikling har imidlertid understreget, at covid-19 er en lige så alvorlig trussel som før sommerferien, skriver skolen.

Også på Nyborg Gymnasium har de indført krav om mundbind. Det sker efter, at det mandag kom frem, at Nyborg er en af de byer i Danmark med forholdsvis mange smittede.

På Københavns Professionshøjskole er både mundbind og handsker blevet et krav blandt eleverne, når de benytter særlige lokaler såsom idrætshaller, musiklokaler og sengestuer.