Samfund

Hvor god er du til at afkode et ansigt bag mundbind? Prøv selv her

Mange nuancer af vores ansigtsudtryk går tabt, når vi dækker munden til for at beskytte mod coronavirus. TV 2 Grafik / Ritzau Scanpix

Når ansigtet dækkes af et mundbind, skjuler vi også små smil og nervøse læbebid.

Mundbindet, der beskytter os selv og andre mod coronavirus, bliver et mere og mere almindeligt syn i det offentlige rum.

Flere steder er der indført krav om mundbind. Men inde bag mundbindet kan gemme sig vigtig information.

Et høfligt smil når sjældent helt op til øjnene, og former vi læberne til et lille hej, kan hilsenen let gå tabt i stoffet.

- Der er så meget, der aflæses omkring munden. Spænder vi kæben, presser vi læberne sammen, siger vi hej?

Sådan siger Pernille Slot, der er ekspert i kropssprog og ansigtsmimik.

Hun mener, at meget af den tavse kommunikation, vi har med hinanden i det offentlige rum, går tabt, når der kommer et mundbind mellem os.

- Jeg vil vædde med, at folk med et officielt embede vil opleve at komme hjem fra en arbejdsdag med en øv-følelse, fordi der ikke har været den der kontakt. Det kan være meget udmattende at komme hjem fra sådan en dag, fordi man ikke har fået de der små smil, siger hun.

Pande, bryn og øjne

Heldigvis sladrer bryn, pande og øjne en del. Et ægte, hjerteligt smil vil uundgåeligt skubbe kinderne op og lave kragetæer ved øjnene.

Skepsis kan ofte genkendes på et enkelt løftet øjenbryn, mens en hilsen automatisk vil sende dem begge langt op i panden. Og en rynket næse i afsky vil lige kunne anes over mundbindet.

TV 2 har udvalgt en række billeder af statsminister Mette Frederiksen. Billederne er blevet tilsat et grafisk mundbind.

Prøv, om du kan gennemskue ansigtsudtrykket bag mundbindet, før du trækker i pilen og afslører det oprindelige billede.

Mette Frederiksen
Mette Frederiksen

Pernille Slot: Når hun har mundbindet på, kan vi se kragetæer, og øjets ringmuskel løfter sig. Umiddelbart er der tegn på et stort, ægte smil. Uden mundbind får vi flere nuancer af smilet med, og man kan ane noget usikkerhed.

Mette Frederiksen
Mette Frederiksen

Pernille Slot: Med mundbind får jeg et helhedsindtryk af et trist udtryk. Der er et lille sammentræk mellem øjenbrynene. Det gør en verden til forskel, når vi får munden at se. Der er rigtig meget information i læber og mund. Man kan bide sig nervøst i læben eller vise vrede med en hønserøv-mund. Her udtrykker de sammenpressede læber: ”Ups, det skulle jeg ikke have sagt.”

Mette Frederiksen
Mette Frederiksen

Pernille Slot: Panden har vandrette linjer, som hvis hun løfter begge øjenbryn, så det viser tegn på overraskelse. Det kan også være begyndende tristhed eller frygt. Det overrasker mig meget at se ansigtsudtrykket bag mundbindet. Uden mundbind ser jeg et falsk eller socialt smil eller et smil, der viser en overbærende pause. Der er igen en verden til forskel.

Mette Frederiksen
Mette Frederiksen

Pernille Slot: Hun trækker hovedet tilbage og blotter struben, og det gør man kun, når man er rigtig tryg. Uden mundbind får man et smørret smil. Nogen vil kalde det et arrogant udtryk. Uden mundbind får man fuld los for ansigtsudtrykket, og man føler mere kontakt.

Mette Frederiksen
Mette Frederiksen

Pernille Slot: Med mundbind ser hun mest bare træt ud. Når mundbindet ryger af, kan man se, at hun er lyttende og til stede og har et socialt smil. Uden mundbind kan jeg ikke fornemme smilet, så det er et rigtig godt eksempel på, at det sociale smil går tabt.

Mette Frederiksen
Mette Frederiksen

Pernille Slot: Panden har ingen opløft, og øjnene er uden kragetæer. Øjnene er mørke, og de kan forbindes med frygt. Det kan også være et stift smil eller overraskelse, der gemmer sig bag mundbindet. Det ligner, at hun står og stirrer. Uden mundbind kan man se, at hun er observerende og eftertænksom. Man kan også se tristheden. Det er interessant, for frygt og tristhed ligner hinanden, når man kun kigger på panden.

Ansigtet viser følelser

Ethvert ansigtsudtryk har mange små nuancer og variationer, og ansigtets 44 muskler bruger vi til at vise og afkode følelser.

Moderens ansigt er det første, den nyfødte baby kigger ind i for at afkode, om der er fare på færde.

Når underansigtet dækkes til, vil vores hjerne automatisk være lidt på vagt og i forsvarsposition, fordi vi ikke kan lure, om folk omkring os er venner eller fjender.

- Det er heller ikke tilfældigt, at banditterne i tegnefilmen dækker munden, mens helten tager øjenbind på. Det er instinktivt utrygt, når vi ikke kan se en persons ansigt, siger hun.

Og det kan gøre, at vi lukker os om os selv og opsøger mindre øjenkontakt med fremmede, lyder det fra kropssprogseksperten.

Undgå misforståelser

Går man ind i en butik med mundbind på, vil man nemt kunne fremstå sur eller arrogant, selvom man bare er helt neutral. Så hvis man ikke vil misforstås, må man udtrykke sig tydeligere med andre dele af kroppen.

Her vil de løftede øjenbryn som en imødekommende hilsen være en god start. Man kan også holde øjenkontakten lidt længere, end man normalt ville gøre. Men mundbindet vil påvirke vores måde at være sammen i det offentlige rum, forudser Pernille Slot.

- Der kommer til at opstå unødige misforståelser, konflikter og utryghed. Vi kommer til at bruge mange kræfter på det, men vi vil vænne os til det, og det kommer til at blive en ny normal, siger Pernille Slot.