Coronavirus

Ser fremtidens koncerter sådan her ud? 2500 mennesker samlet til smittesikker koncert

I teorien er små båse en smittesikker løsning, men i praksis har virolog svært ved at forestille sig, at modellen holder.

2500 mennesker var samlet foran scenen, da musikeren Sam Fender forleden gav koncert i Newcastle.

Men i stedet for at stå skulder ved skulder på traditionel koncertmanér, var publikum installeret i små bure med god plads imellem. For frygten for coronasmitte har gjort, at koncerter som vi kender dem, er for farlige.

Derfor havde arrangørerne indført smittebegrænsende tiltag: Der var ensrettet mellem båsene, mad og drikke kunne bestilles på forhånd for at undgå køer, og publikum skulle have masker på, når de gik udenfor deres stålindhegning.

Ifølge Allan Randrup Thomsen, der er professor og virolog ved Københavns Universitet, er konceptet med de opdelte grupper i teorien fornuftig nok, set fra et smittemæssigt perspektiv.

- Man sætter næsten folk i bur under den her koncert, og det er godt nok, så længe de bliver der. Så er smitterisikoen inden for acceptable rammer, siger han.

Hvis folk på de små plateauer ikke er i kontakt med andre eller bruger de samme toiletfaciliteter, dannes der ikke nye smittekæder, og derfor er risikoen for nye smittede lille, forklarer Allan Randrup Thomsen.

Smitterisikoen ved en koncert er ellers stor, fordi coronavirussen er "meget smitsom" og der er "stor risiko for sociale interaktioner", som Allan Randrup Thomsen formulerer det.

Det er også en fordel, at koncerten i Newcastle foregår under åben himmel, lyder det fra virologen. For i den friske luft er der færre smittende partikler i end den luft, der cirkulerer under en indendørs koncert.

- Luften kan blive ret fortættet, hvis mange rokker med, og risikoen for smitte er højere inde end ude, fordi der ikke er samme grad af luftskifte, siger han.

Løsningen til at holde nogenlunde smittesikre koncerter kan ifølge Allan Randrup Thomsen findes ved at skæve til fodboldens verden. Her har Superligaen åbnet for et mindre tilskuerantal, der bliver delt op og har installeret alt, hvad de skal bruge til hver af de små grupper.

- Folk bliver lukket ind i sektioner og har separate toiletter og pølseboder. Det er en fornuftig måde at dele folk op, siger han.

Afstemning

Vil du tage til koncert, hvis det var som i Newcastle?

Længden på arrangementet betyder også noget - korte koncerter er bedre end ugelange festivaler. Allan Randrup Thomsen ser det ikke som realistisk, at man kommer til at afvikle flerdages festivaler den næste tid.

- Festivaller er et no-go, for der er folk så længe sammen, at det er umuligt at holde styr på dem, siger han.

Kæden hopper af

Selv om de indhegnede publikummer rummer rigtige elementer, tror Allan Randrup ikke på, at de små bure er en løsningsmodel, vi kommer til at se meget af.

- I teorien virker det - men som en generel løsning, der er jeg skeptisk. Kæden hopper for eksempel af, når publikum indtager drikkevarer, for det skal jo ud igen, og så bliver de blandet, siger han.

Og så er det også økonomien. TV 2 har bedt Brian Nielsen, CEO for DTD Group, som står bag festivalerne Tinderbox og Northside, om at kommentere billederne.

- Produktionsmæssigt ser det meget dyrt ud, at man skal bygge 500 platforme. Så jeg kunne godt frygte, at det kommer til at ædes op i økonomi, siger han.

Brian Nielsen tror dog godt, at man på Tinderbox og Northside kunne bygge videre på ideen om at inddele publikum.

- Det er ikke unormalt, at vi adskiller publikum for eksempel foran de store scener. Det kunne man godt forestille sig, at vi ville gøre i en eller anden form for at mindske smitten, siger Brian Nielsen.

Han nævner også muligheden for, at publikum skal have maske på eller kunne fremvise et coronapas for at komme ind.

Festival på trods

Søren Eskildsen, der er ordførende hos Smukfest, vil ikke komme konkret ind på, om publikummet i bøgeskoven kan blive sat i små femmandsbure for at mindske smitten. Men han regner med, at festivallen vil blive forandret af virussen.

Han er ikke bekymret for, at festivalgæsterne ikke vil købe billet, fordi rammerne er anderledes på grund af pandemien.

- Jeg tror, at folk er villige til at strække sig for at være på festival. Og det her jo et eksempel på, at man har en fest på trods, siger han.