Coronavirus

Politikere er klar til lokale nedlukninger

Flere andre lande har allerede gjort brug af muligheden. En norsk kommune har taget skridtet videre - her er alle private sammenkomster forbudt.

Lokale nedlukninger skal kunne tages i brug ved store smitteudbrud, mener et stort flertal af partierne i Folketinget. Det viser en rundringning, som TV 2 har lavet.

Et flertal af sundhedsordf√łrerne i Folketinget vil i forbindelse med forhandlingerne om gen√•bningens fase 4 g√łre det muligt at isolere og nedlukke lokalomr√•der i Danmark.

På den måde kan vi undgå endnu en nedlukning af hele landet, lyder det.

Ordf√łrerne understreger dog, at situationen lige nu ikke er s√• alvorlig, at det er n√łdvendigt med lokale nedlukninger, men at det kan blive relevant, hvis smitten kommer ud af kontrol.

I Dansk Folkeparti mener sundhedsordf√łrer Peter Skaarup dog allerede nu, at mundbind b√łr v√¶re obligatorisk i ghettoomr√•der, der oplever voksende smittetal.

- Det er rimeligt, at vi tr√¶ffer nogle beslutninger blandt Folketingets partier, der retter sig specielt mod smitteomr√•derne. I stedet for at rulle en hel masse ting ud over hele den danske befolkning, skal vi fokusere p√• bestemte steder, for eksempel i det somaliske milj√ł eller p√• slagterierne, siger han til TV 2.

Lokale nedlukninger i Norge

Flere andre lande har allerede gjort brug af muligheden. Det gælder eksempelvis Norge, Storbritannien, New Zealand og Australien.

Her har man lukket kommuner eller byer ned for at undgå, at coronaudbrud spreder sig til andre dele af landet.

TV 2s reporter Wickie M√łller Iversen befinder sig torsdag i den norske by Askim, som ligger i kommunen Indre √ėstfold.

Her har man valgt at lave en lokal nedlukning, fordi kommunen har 137 coronasmittede ud af et indbyggertal på 45.000. Derfor har de lokale politikere og sundhedsmyndigheder gjort brug af den norske smittelov, som giver mulighed for en række lokale strakstiltag.

Alle private sammenkomster er forbudt

I Indre √ėstfold er b√łrnehaver og SFO'er lukket ugen ud, skoler er endnu ikke begyndt, og alle arrangementer er aflyst m√•neden ud. Alle sociale m√łdepladser udenfor - blandt andet idr√¶tsanl√¶g - er lukket ned. Og s√• er alle private sammenkomster blevet forbudt. Det betyder, at man ikke m√• m√łdes med folk, som er udenfor ens egen husstand.

- Det er mere vidtr√¶kkende, end det vi selv oplevede i marts. Men noget tyder p√•, at det virker. Det seneste tal fra kommunen er, at der kun er √©t nyt registreret coronatiif√¶lde siden i forg√•rs, siger Wickie M√łller Iversen.

Ogs√• resten af Norge oplever et stigende smittetal. For f√łrste gang siden april er smitten begyndt at stige. I uge 31 var der 199 nye smittetilf√¶lde - ugen efter var tallet 359. Det har f√•et politikerne til at reagere. De har blandt andet √¶ndret rejsevejledningen, som blandt andet betyder, at rejser til Region Midtjylland og Region Sj√¶lland frar√•des.

- Sundhedsminister Bent H√łie appellerer is√¶r til ungdommen. Det viser sig nemlig, at smitten is√¶r spreder sig blandt de unge i 20'erne, siger TV 2s reporter i Norge.

Ligesom i Danmark st√•r den norske ungdom lige nu overfor introuger p√• de videreg√•ende uddannelser, hvilket medf√łrer mange fester. Her beder den norske sundhedsminister de unge om at l√¶gge lidt l√•g p√• festlighederne og huske at holde afstand.

Smittetallet er ligeledes stigende i hovedstaden Oslo. Byen er nu n√•et over gr√¶nsen med 20 smittede per 100.000 indbyggere - Oslo er nu p√• 22,49 smittede per 100.000 indbyggere og er dermed "r√łd zone" i norsk forstand p√• linje med Region Sj√¶lland og Region Midtjylland.

- Her i kommunerne holder man vejret og afventer, om der kommer flere strakstiltag og nedlukninger regionalt, lyder det fra Wickie Iversen.

Silkeborg anbefaler mundbind - men ikke Aarhus

Det var ventet, at fase 4 af genåbningen skulle begynde i "primo august". Stigende smittetal flere steder i Danmark har dog fået regeringen til at varsle, at man ikke vil kunne åbne så meget som ventet.

Is√¶r Silkeborg, Aarhus og Ringsted oplever stigende smittetal. Silkeborg anbefaler som den eneste kommune i landet nu, at borgerne bruger mundbind, n√•r de handler eller g√•r i st√łrre forretninger. Silkeborg har 188 smittede per 100.000 indbyggere.

Samme anbefaling gælder dog ikke i Aarhus, hvor der er 269 smittede per 100.000 indbyggere.

I Ringsted er 142 medarbejdere på Danish Crown i Ringsted testet positive for covid-19. Slagteriet er midlertidigt lukket ned, og af de omkring 850 ansatte er mellem 500 og 600 medarbejdere blevet bedt om at lade sig selvisolere.