Coronavirus

Silkeborg er eneste by, hvor mundbind anbefales i supermarkeder - borgmester undrer sig

Ifølge de seneste tal er der 188 smittede per 100.000 indbyggere i Silkeborg, mens tallet er 269 smittede per 100.000 i Aarhus.

I Silkeborg anbefales borgerne at bære mundbind, når de handler ind. I Aarhus, hvor smittetrykket er højere, er der ingen anbefalinger af den art.

Det vækker undren. Blandt andet hos Steen Vindum (V), der er borgmester i Silkeborg.

- Når det nu er en anbefaling, så har vi tænkt os at følge den. Det er jeg sikker på, at vores borgere også vil gøre.

Det er Styrelsen for Patientsikkerhed, der har pålagt Silkeborg at anbefale borgerne at bruge mundbind, når de handler.

Steen Vindum håber, at der på et tidspunkt kommer en melding om, hvorfor Silkeborg var det sted, hvor man indførte anbefalingen først. Og hvorfor det er det eneste sted, hvor det er indført.

- Ellers kan man godt lidt miste troen på systemet. Jeg synes, der skal være åbenhed i forhold til det, siger han.

Ekspert deler undren

Allan Randrup Thomsen, der er professor i eksperimentel virologi på Københavns Universitet, deler borgmesterens undren. Men han har en mulig forklaring.

- Der kan være lokale forhold, der gør, at man har vurderet, at det ikke er hensigtsmæssigt i Aarhus.

Han fortæller, at brugen af mundbind har størst relevans, hvor der er en diffus udbredning af smitte i befolkningen, og hvor der er mange mennesker.

- Det kan være, det på det område ser anderledes ud i Silkeborg end Aarhus. Men jeg er overrasket over, at man ikke også gør det i Aarhus, siger han.

Højere smittetal i Aarhus

Ifølge de seneste tal er der 188 smittede per 100.000 indbyggere i Silkeborg, mens tallet er 269 smittede per 100.000 i Aarhus.

Eksperter mener, at mundbind er en god ide i byer med højt smittetryk

TV 2 har talt med flere eksperter, der mener, at det ville være en god ide at anbefale mundbind i de danske byer, der har et særligt højt smittetryk.

En af dem er Thomas Benfield, der er professor ved infektionsmedicinsk afdeling på Hvidovre Hospital.

- Det, vi ser i Silkeborg og Aarhus, er en mere udbredt smitte, som ikke tilhører de kendte smittekæder. Hvis man finder ud af, at de bliver smittet, når de er ude i det offentlige rum, så ville det give mening at brede maskeanbefalingen mere ud end bare til den offentlige transport.

- Lige nu er der ikke forskel på Aarhus og Silkeborg, så der kan man sige, at retningslinjerne burde være de samme, fordi smitten er meget ensartet, siger han.

Thea Kølsen Ficsher, der er overlæge og professor i virus og epidemier, understreger, at mundbind ikke kan stå alene, men bør ledsages af afstand og stærk håndhygiejne.

- Det med afstand og mundbind synes jeg ville være en rigtig god ide at implementere alle steder, hvor smitten stiger, siger hun.

Her tredje dansker støtter påbud

En tredjedel af danskerne mener, at regeringen bør indføre et påbud om at bære mundbind alle offentlige steder.

Det viser en Megafon-måling foretaget for TV 2 og Politiken.

TV 2 har rettet henvendelse til Styrelsen for Patientsikkerhed, der står bag beslutningen om at indføre anbefalinger om mundbind i supermarkeder i Silkeborg, for at få en kommentar. De er endnu ikke vendt tilbage med en kommentar.

I TV 2 NEWS-programmet 'Lippert' blev direktøren for Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm onsdag aften også spurgt til, hvorfor der var forskel på anbefalinger i de to byer. Han henviste til Styrelsen for Patientsikkerhed, da det ikke var hans område.